Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια: Πλαφόν σε ύψος δανεισμού και μηνιαίες δόσεις
Φρένο σε φαινόμενα υπερδανεισμού επιχειρεί να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος που για πρώτη φορά θεσπίζει «πλαφόν» στο ύψος του στεγαστικού δανείου και στο ποσό της μηνιαίας δόσης.
Τα όρια θα είναι ελαστικότερα για όσους είναι νέοι αγοραστές, δηλαδή γι’ αυτούς που παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν ακίνητο, με στόχο να διευκολυνθεί η απόκτηση ακινήτου μέσω πρόσβασης σε δανεισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προωθούμενη κανονιστική πράξη, στην οποία φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες, το ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το 90% εάν πρόκειται για νέο αγοραστή. Επίσης, η δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 40% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 50% εάν πρόκειται για νέο αγοραστή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται τραπεζικές πηγές, στα μέτρα που προτείνονται είναι να δοθεί ευχέρεια για υπέρβαση των παραπάνω ορίων για το 10% του συνολικού αριθμού των δανείων που θα εγκρίνονται κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δικαιολογείται από το προφίλ και την οικονομική κατάσταση του υποψήφιου δανειολήπτη.
Τα νέα όρια θα επιβληθούν με σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα εκδοθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2025, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή από τις τράπεζες.
Η καθιέρωση ορίων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας αποτελεί μέτρο που εφαρμόζεται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ενώ αναμένεται να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά και στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, το όριο σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του δανειοδοτούμενου ακινήτου, θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε τυχόν μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, που θα έθετε σε κίνδυνο τα δάνεια αυτά, ενώ το όριο σε σχέση με τη δαπάνη του μέσου νοικοκυριού για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών θα αποτρέψει τον υπερδανεισμό. Το μέτρο δεν θα ανατρέπει την πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες εφαρμόζουν ήδη παρόμοιους κανόνες στα νέα δάνεια που χορηγούν.