Χάρις ή Τραμπ; Ο Αμερικανός «Νοστράδαμος» δίνει τον νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Ο καθηγητής Ιστορίας του American University της Ουάσιγκτον, Άλαν Λίχτμαν, έχει προβλέψει τους νικητές των εκλογών στις ΗΠΑ από το 1984.
Ο Άλαν Λίχτμαν, ο αποκαλούμενος και «Νοστράδαμος», καθηγητής Ιστορίας, έχει αναπτύξει μια φόρμουλα που χρησιμοποιεί για να προβλέπει το αποτέλεσμα στις προεδρικές αμερικανικές εκλογές και «έχει πέσει μέσα» σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις από την εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν πριν από 40 χρόνια.
«Κλειδιά για το Λευκό Οίκο»
Το μοντέλο πρόβλεψης, που ο Λίχτμαν αποκαλεί «κλειδιά για το Λευκό Οίκο», αποτελείται από 13 παράγοντες-ερωτήσεις «σωστό ή λάθος», που κατά τον ίδιο συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη του νικητή της μάχης της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κάθε ερώτημα τίθεται για τον καθένα από τους δύο μονομάχους και στην περίπτωση του σωστού, τους δίνει ένα «κλειδί», ειδάλλως ο πόντος περνά στον αντίπαλο. Όποιος συγκεντρώνει έξι ή και παραπάνω «κλειδιά» προβλέπεται ότι θα πανηγυρίσει τη βραδιά των εκλογών.
Στην αρχή της προεκλογικής καμπάνιας οι Δημοκρατικοί έλαβαν ένα αυτόματο «κλειδί», λόγω του ότι ο Μπάιντεν διεκδικούσε την επανεκλογή του και η ιστορία ευνοεί στις αναμετρήσεις τούς εν ενεργεία προέδρους που επιδιώκουν μια δεύτερη θητεία, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε με την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τη μάχη και την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Τα «κλειδιά» αυτά είναι:
-το χρίσμα του κόμματος
- εσωκομματικές εκλογές
- εάν εν ενεργεία πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του
- τρίτο κόμμα
- η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα
- η πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα
- αλλαγή πολιτικής
- κοινωνικές αναταραχές
- σκάνδαλο/α
- αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική / στρατιωτικές αποτυχίες
- επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική / στρατιωτικές επιτυχίες
- το χάρισμα του υποψηφίου προέδρου που διεκδικεί την επανεκλογή του
- το χάρισμα του διεκδικητή
Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα
Οι Δημοκρατικοί με τη Χάρις κρατούν έξι από τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ιστορικού: την πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, την εσωκομματική κούρσα, την αλλαγή πολιτικής, την απουσία σκανδάλων και την απουσία χαρίσματος του διεκδικητή.
Στον αντίποδα, οι Ρεπουμπλικανοί με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν τρία κλειδιά: την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές, το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν δεν διεκδικεί την επανεκλογή του και δεν διαθέτει χάρισμα, αλλά χρειάζονται άλλα τέσσερα «κλειδιά», όπως η παρουσία τρίτου υποψηφίου -στην κούρσα μετέχει ως ανεξάρτητος ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ, ενώ μέχρι τις εκλογές είναι στον αέρα η «απουσία κοινωνικών αναταραχών» καθώς και η στρατιωτική αποτυχία και η επιτυχία ή αντίστοιχες στην εξωτερική πολιτική.
Κατά τη γνώμη του Λίχτμαν, «θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά για να χάσει η Χάρις». Πάντως, την τελική του πρόβλεψη για τη φετινή αναμέτρηση ο ιστορικός είπε ότι θα την ανακοινώσει μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όπου η Χάρις αναμένεται, εκτός απροόπτου, να λάβει και επισήμως το χρίσμα του κόμματος.