Τραμπ 2.0: Τι θα σημάνει για την Ευρώπη η οικονομική πολιτική του Τραμπ - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί ιδιαίτερα στο «στόχαστρο» του Τραμπ κατά τη δεύτερη θητεία του. Τι θα σημάνει η επιβολή δασμών.
Το πρωί της Τετάρτης, ο πλανήτης ξύπνησε με την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2024. Για τους πολιτικούς και τους ειδικούς ανά τον κόσμο, αυτό σημαίνει επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» οδήγησε σε εμπορικές διαφωνίες με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιβλήθηκαν δασμοί σε κάποια προϊόντα.
Η απάντηση της Κίνας ήταν να κηρύξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα η μία υπερδύναμη να επιβάλει στην άλλη δασμούς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή τη φορά, λένε οι ειδικοί, οι πολιτικές του Τραμπ θα επηρεάσουν ιδιαιτέρως την Ευρώπη. «Πιστεύω ότι η Κίνα έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικούς δασμούς και έχει προσαρμοστεί, όμως η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμα τίποτα», υποστήριξε ειδικός αναλυτής εταιρείας οικονομικών ερευνών.
Ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η πιο ωραία λέξη στο λεξικό είναι οι «δασμοί», ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο Λευκό Οίκο είχε κατηγορήσει την ΕΕ για άδικες εμπορικές πολιτικές, λέγοντας ότι είναι «πάρα πολύ δύσκολο» να περάσουν αμερικανικά προϊόντα στην Ευρώπη.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς έχοντας στο στόχαστρο σημαντικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπως το ατσάλι, το αλουμίνιο και κάποια προϊόντα πολυτελείας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα και δασμούς άνω του 60% στα κινεζικά προϊόντα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η Ευρώπη είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ για δύο βασικούς λόγους.
Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, ειδικά στους τομείς των κατασκευών, των ειδών πολυτελείας, του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αγορά. Ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου αγοράς τους στις ΗΠΑ και, κατά συνέπεια, στη συνολική τους κεφαλαιοποίηση.
Και όλα αυτά σε μία στιγμή που η Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπη με οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, μεταξύ τους το αυξημένο κόστος ενέργειας, την αναιμική οικονομική ανάπτυξη και τη γεωπολιτική αστάθεια.
«Ένας νέος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ υπό την Προεδρία του Τραμπ θα επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα αποσταθεροποιώντας περισσότερο την οικονομία της περιοχής», λένε οι ειδικοί προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που ο Τραμπ μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αυξήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα επηρεαστεί και από ενδεχόμενους δασμούς στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η τοπική αγορά θα πλημμυρίσει με φθηνότερα προϊόντα. Οι τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αυτοκίνητα και τα χημικά προϊόντα.