Τραγωδία στο λούνα παρκ: 2 δήμοι είχαν αρνηθεί άδεια - «Έβαφε τα μηχανήματα να δείχνουν όμορφα»
Πολλά κενά και αναπάντητα ερωτήματα στο πώς κατάφερε ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας.
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το «λούνα παρκ του τρόμου» στη Χαλκιδική στο οποίο πήγε ο 19χρονος Γιάννης να διασκεδάσει και έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του.
Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, τα μηχανήματα ήταν τουλάχιστον 35 ετών, μεταχειρισμένα, τα οποία ο 58χρονος ιδιοκτήτης είχε φέρει από Βουλγαρία και Κύπρο, τα έβαφε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά.
Όπως αποκάλυψε πρώην εργαζόμενος στο πάρκο στο Star «Ήταν από την Βουλγαρία και την Κύπρο μεταχειρισμένα... αυτός αγόραζε μηχανήματα που πηγαίνανε για scrap, για ανταλλακτικά, μιλάμε για παιχνίδια 25, 30, 35 χρονών και πήγαινε και τα αγόραζε σε εξευτελιστικές τιμές, σε τιμές για παλιοσίδερα. Αυτά τα παιχνίδια εδώ και χρόνια παίζανε στο έλεος του θεού με αντίστροφη μέτρηση σαν μια πυρηνική βόμβα που ήταν έτοιμη να σκάσει και έσκασε».
«Καμία συντήρηση - Έβαφε τα μηχανήματα να δείχνουν όμορφα»
«Εγώ εργαζόμουνα για δύο καλοκαίρια, δύο σεζόν. Ήταν σας λέω μηχανήματα σε άθλια κατάσταση η μόνη λύση ήταν το βάψιμο, δηλαδή τα έπαιρνε έριχνε 10 κιλά μπογιά πάνω άλλαζε και κάποιες λάμπες να φαίνεται όμορφα και ωραία».
«Όχι» από δυο δήμους της Ελλάδας
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τον δήμο Κοζάνης, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε «αποκλειστεί» και από τον δήμο Άργους-Ορεστικού το 2019. Ο ίδιος θέλησε να συμμετάσχει σε πανηγύρι που γινόταν στην περιοχή αλλά δεν έδειξε ποτέ πιστοποιητικό για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Άργους-Ορεστικού στο Mega: «Κάθε χρόνο γίνεται εμποροπανήγυρης στα τέλη του Σεπτέμβρη. Βγαίνει μια διακήρυξη για το ποιος θα συμμετέχει στο λούνα παρκ με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές. Πρέπει να αποδεικνύεται ο αριθμός πλαισίου για κάθε παιχνίδι. Δεν είχε κανένα δικαιολογητικό γι' αυτό και απορρίφθηκε»
Με δικό της πραγματογνώμονα η οικογένεια του 19χρονου
Τη δική του έρευνα με προσωπικό πραγματογνώμονα ξεκίνησε ο πατέρας του άτυχου 19χρονου που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική την περασμένη Παρασκευή.
Ο πατέρας του 19χρονου ζητά τη δικαίωση για τον άδικο χαμό του παιδιού του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το δυστύχημα οφείλεται κυρίως σε «αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο».
Μαζί με 2 δικηγόρους του και τεχνικό σύμβουλο μετέβησαν στους χώρους του λούνα παρκ και έκαναν δική τους αυτοψία στο μηχάνημα. Ο πραγματογνώμονας του πατέρα κατέγραψε αναλυτικά την κατάσταση των μηχανημάτων ώστε να δοθούν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα και να προχωρήσει η διαδικασία επίρριψης ευθυνών.
Το παιχνίδι άντεχε 60 κιλά, ενώ ο 19χρονος με τον αδελφό του ζύγιζαν 180
Όπως μετέδωσε το Open, ο δικαστικός πραγματογνώμονας που είχε κάνει αυτοψία στο σημείο δύο ημέρες νωρίτερα, παρέδωσε στον ανακριτή το πόρισμα με την πρώτη εικόνα, σημειώνοντας ότι τα μηχανήματα του λούνα παρκ είναι παλιά, κακοσυντηρημένα, και έπρεπε να είχαν αποσυρθεί. Μάλιστα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι το Crazy Dance άντεχε βάρος 60 κιλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο 19χρονος και ο αδελφός του ζύγιζαν 180, δηλαδή δέχτηκε το τριπλάσιο βάρος.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ανάμεσα σε σίδερα και λαμαρίνες ο πατέρας εντόπισε μερικά προσωπικά αντικείμενα του παιδιού του που είχαν απομείνει στον χώρο όπως την παντόφλα που φορούσε ο άτυχος νέος εκείνο το βράδυ. Σήκωσε το υπόδημα, το έπλυνε και το πήρε μαζί του. Όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, επρόκειτο για ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα του 19χρονου Γιάννη.
Ο τεχνικός σύμβουλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως αυτό που είδε είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, κάνοντας λόγο για σάπια αντικείμενα, κατασκευές άκρως επικίνδυνες που δεν έγιναν επικίνδυνες χθες - όπως είπε - αλλά ήταν εδώ και καιρό και όπως τόνισε καμία Αρχή και κανένας φορέας δεν έπρεπε να δώσει πιστοποίηση για αυτά τα μηχανήματα.