Τούρκος νομικός για Κύπρο-Ισραήλ: Αν δεν ληφθούν υπόψιν οι προειδοποιήσεις, θα προχωρήσουμε σε άλλα βήματα
Ο Σελαμί Κουράν σε μία παραληρηματική δήλωση και στον απόηχο των δηλώσεων Φιντάν, απειλεί ανοιχτά την Κύπρο επικαλούμενος μάλιστα το... διεθνές δίκαιο.
Την άποψη ότι η χρήση της Κύπρου από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική Συνθήκη της Κύπρου και ότι η Τουρκία μπορεί να πάει το θέμα στην Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ή να προχωρήσει σε άλλα βήματα εξέφρασε Τούρκος νομικός στην ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης (ΤRT).
Στον απόηχο της συνέντευξης του Χακάν Φιντάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk και τις αναφορές του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως στρατιωτική βάση για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος νομικός Σελαμί Κουράν υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται στην Κύπρο και ότι η Τουρκία μπορεί να φέρει το θέμα στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
''Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει ξανά εάν χρειαστεί. Επειδή βάσεις που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ένα θέμα που έρχεται σε αντίθεση με τις δεδομένες συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί λοιπόν να πάει αυτό το θέμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.''
Μάλιστα, ο Τούρκος νομικός το πάει ένα βήμα παραπάνω και αναφέρει ότι αν δεν ληφθούν υπόψιν οι προειδοποιήσεις η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες ενώ πρόσθεσε ότι σε ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη να μιλήσει για την ακεραιότητα του νησιού.
''Εάν και τότε η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ δεν λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, εάν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως λέει, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα αναφερόμενη σε “βάση ανεφοδιασμού”. Αν όμως προκύψουν σοβαρά στοιχεία ότι χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε οι συμφωνίες που υπεγράφησαν για την Κύπρο θα έχουν παραβιαστεί, κάτι που είναι λάθος (να συμβαίνει) από πλευράς διεθνούς δικαίου.
Η Τουρκία μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτήν την ανομία και την κατάχρηση. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως κάθε αρνητική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον τουρκικό λαό στο νησί σίγουρα θα λάβει απάντηση. Ελπίζω ότι η ‘ΕΚΔΝΚ’ θα βγει από αυτό το μονοπάτι και θα σταματήσει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη στο νησί''.