Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλεί το Ισραήλ με «εισβολή» και ο Μπαχτσελί ρίχνει ξανά «λάδι στη φωτιά»
Εν μέσω του κινδύνου για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η κόντρα Τουρκίας και Ισραήλ οδηγείται εκτός ορίων με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ακόμα και με εισβολή στο Ισραήλ.
Στα τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος για πρώτη φορά δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εισβάλλει στο Ισραήλ όπως στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και από την σκληρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος συνέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο με τον Σαντάμ Χουσεϊν.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει ουκ ολίγες φορές στον παρελθόν τον Μπένιαμιν Νετανιάχου ως χασάπη της Γάζας, Χίτλερ και γενοκτόνο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που προχωράει σε ευθεία απειλή εισβολής στο Ισραήλ, τοποθέτηση που έχει προκαλέσει εντύπωση και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η απειλή του Τούρκου πρόεδρου έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης δήλωσης του όπου έθετε θέμα εδαφικής ακεραιότητας της Ανατολίας ακόμη και της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τη Λωρίδα της Γάζας και τους Παλαιστινίους.
Η επιλογή του Τούρκου προέδρου να κλιμακώνει την αντιπαράθεση του με τον Τελ Αβίβ και τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε αντίθεση με την βελτίωση των σχέσεων που επιδιώκει με τη Δύση, οφείλεται στους εξής λόγους:
- Πρωταγωνιστικός ρόλος στον μουσουλμανικό κόσμο. Με την σκληρή αντιπαράθεση και τον λεκτικό πόλεμο με το Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, ότι η Άγκυρα μπορεί να προασπίσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του εναντίον του Ισραήλ, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πρωταγωνιστικό ρόλο έναντι άλλων μουσουλμανικών χωρών που θέλουν να αναδειχτούν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει αιχμές για κάποιες χώρες του ισλαμικού κόσμου ότι έχουν επιεδείξει αδράνεια έναντι του Ισραήλ. Πρόσφατα μάλιστα εξέφρασε την ενόχληση του και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει αποδεχτεί ακόμη την πρόσκληση του για συνάντηση στην Άγκυρα.
- Το εκλογικό αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου. Την ίδια στιγμή το κυβερνόν κόμμα AKP έχει να διαχειριστεί την πίεση και από το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, σε μια αναμέτρηση όπου ο Ταγίπ Ερντογάν υπέστη σημαντική φθορά από το κόμμα του Ερμπακάν το οποίο έχει ως βασική θέση στην ατζέντα του μια αντιισραηλινή πολιτική, κατηγορώντας πολλές φορές την κυβέρνηση για ελαστικότητα έναντι του Τελ Αβίβ. Γι αυτό τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να υπερκεράσει την συγκεκριμένη αντιπολιτευτική κριτική, διατυμπανίζοντας συνεχώς την διακοπή διπλωματικών και εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ.
- Ο Νετανιάχου η πηγή του προβλήματος. Επιπρόσθετα, δεν μένει απαρατήρητο το γεγονός ότι τόσο στις λεκτικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλων Τούρκων αξιωματούχων ως πηγή του κακού θεωρείται ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει αρκετές φορές ότι η δράση του πρωθυπουργού του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά και τον Ισραηλινό λαό. Στην Αγκυρα εκτιμούν ότι το μέλλον του Ντενανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας είναι αβέβαιο, αφήνοντας κατά αυτόν το τρόπο ένα παραθύρο να συνομιλήσουν ξανά με το Τελ Αβίβ εφόσον αλλάξει η ηγεσία στη χώρα.
Η Τουρκία έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους τη σύγκρουση με το Ισραήλ, με διευθυντή επικοινωνιών της Τουρκικής προεδρίας να μπαίνει στον χορό των σκληρών ανακοινώσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά '«ότι όποιος είναι αρκετά τρελός για να δοκιμάσει τα όρια μας θα λάβει μια γρήγορη και αποφασιστική απάντηση».
«Λάδι στη φωτιά» από τον Μπαχτσελί
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογά, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος με ανάρτηση του λίγη μετά τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος για πιθανή εισβολή στο Ισραήλ, σημείωσε ότι το σενάριο της στρατιωτικής προετοιμασίας πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη, ώστε να αναδειχτεί ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να υποτιμηθεί
«Καταδικάζω με μίσος τα άθλια λόγια του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών που στρέφονται κατά του Προέδρου μας, τα οποία είναι ασύμβατα με τα πολιτικά, ιστορικά και αντικειμενικά γεγονότα. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει καθαρά ποια αιματηρά και σκοτεινά μονοπάτια ακολουθούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Η πανικόβλητη επίθεση μιας γενοκτονικής κυβέρνησης εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας αποτελεί εκδήλωση της ενοχής της.
Οι μέρες που η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία σφαγίασε σχεδόν 40 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, θα λογοδοτήσει δεν είναι μακριά. Η κατάσταση αυτή είναι μόνο θέμα υπομονής και χρόνου. Το τουρκικό έθνος είναι ενωμένο ενάντια στο γενοκτόνο Ισραήλ. Φυσικά, όλα τα είδη σεναρίων πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη, όλες οι πολιτικές, στρατηγικές και στρατιωτικές προετοιμασίες πρέπει να ενισχυθούν και να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να υποτιμηθεί.''