Νέα προκλητική NOTAM της Τουρκίας ταράζει τα «ήρεμα νερά» στο ανατολικό Αιγαίο
Με την κλεψύδρα για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα να αδειάζει και τις ηγεσίες των δύο χωρών να δείχνουν ότι θέλουν να τους περιβάλλει στο τραπέζι της 7ης Δεκεμβρίου το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών, την ίδια στιγμή το βαθύ κράτος στη γείτονα πραγματοποιεί κινήσεις που ταράζουν τα «ήρεμα νερα».
Μετά το μπαράζ τουρκικών παραβάσεων τις τελευταίες ημέρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με αφορμή στρατιωτική άσκηση, η Τουρκία εξέδωσε και αεροπορική προειδοποίηση (NOTAM) η οποία χωρίζει το Αιγαίο στα δύο, προκαλώντας κατά πάγια τακτική την άμεση αντίδραση της Αθήνας.
Η παράνομη τουρκική NOTAM με αριθμό A8844/23 αναφέρεται στην πραγματοποίηση ασκήσεων «έρευνας - διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος» σε πέντε περιοχές που εκτείνονται από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, στο διάστημα μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου.
Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση εκδίδοντας ANTI-NOTAM. με τον αριθμό A4245/23. Όπως σημειώνεται: Η εν λόγω περιοχή που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, η αρμοδιότητα έκδοσης ΝΟΤΑΜ ανήκει αποκλειστικά στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενω η μόνη αρμόδια αρχή για τον συντονισμό και την υποστήριξη των αποστολών έρευνας και διάσωσης είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά.
Παράλληλα τονίζεται ότι η τουρκική NOTAM επικαλύπτει περιοχές εθνικής εμβέλειας και κυριαρχίας της Ελλάδας.
Η ελληνική απάντηση
Όπως αναφέρει η ελληνική προειδοποίηση ναυσιπλοΐας που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας:
«Η παρούσα NOTAM εκδίδεται για να δηλώσει ότι η τουρκική NOTAM Α8844/23 είναι άκυρη, δεδομένου ότι αναφέρεται σε τουρκικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών, όπου η μόνη αρμόδια Αρχή να εκδίδει NOTAMS και είναι υπέυθυνη για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της κανονισμών, είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας.
Η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει NOTAM μετά το τουρκικό αίτημα οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει να υποβάλλει αιτήματα που δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες, τους κανονισμούς και τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας,καθώς και με το διεθνές δίκαιο και επίσης αρνείται να συντονιστεί με την μόνη αρμόδια ελληνική αρχή.
Όπως έχει διαπιστωθεί σταθερά στο παρελθόν, τμήματα της περιοχής που αναφέρονται στην τουρκική NOTAM επικαλύπτουν περιοχές εθνικής εμβέλειας και κυριαρχίας της Ελλάδας.
Επιπλέον, η περιοχή έρευνας και διάσωσης υπό ελληνική ευθύνη συμπίπτει με το FIR Αθηνών, όπως αναφέρεται στον ελληνικό συντονισμό μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, που είναι η μόνη αρμόδια αρχή για το συντονισμό αποστολών υποστήριξης για Έρευνα και Διάσωση.
Επιπλέον, η Τουρκία, αγνοώντας το μήνυμα συντονισμού της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όχι μόνο αδιαφορεί για την ασφάλεια της γενικής εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών, αλλά προκαλεί επίσης διαταραχή στην πολιτική αεροπορία ζητώντας μακροχρόνια δέσμευση του εναέριου χώρου, εμποδίζοντας τις περισσότερες εμπορικές πτήσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και την κανονικότητα για την κυκλοφορία της πολιτικής αεροπορίας.
Κατά συνέπεια, οι αιτούμενες περιοχές δεν είναι διαθέσιμες. Για τους προαναφερθέντες λόγους η τουρκική NOTAM είναι άκυρη και δεν ισχύει για το FIR Αθηνών».
Τουρκικές παραβάσεις στο FIR Αθηνών
Όπως έγραψε χθες το Flash.gr, με αφορμή τουρκική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκεί που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε ηρεμία, τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ τουρκικών παραβάσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, 20 τουρκικά αεροσκάφη χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης εισήλθαν στο FIR Αθηνών προχωρώντας σε συνολικά 17 παραβάσεις μέσα σε επτά ημέρες.
Να σημειωθεί ότι μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την ελληνοτουρκική προσέγγιση που ακολούθησε, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν καταγραφεί συνολικά 25 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν καταγράφηκε καμία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ όλα τα τουρκικά εναέρια μέσα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νέας φάσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εξαφανιστεί από τον ουρανό του Αιγαίου. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα ο αριθμός των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και των εμπλοκών με ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία παραμένει μηδενικός.
Η στάση της Αθήνας
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επενδύοντας στον θετικό διάλογο κρατά χαμηλούς τόνους και προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.
Αξιολογεί ωστόσο σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς και ξεκαθαρίζει ότι θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης.