Τουρκία - Ισραήλ: Tα σενάρια πολέμου με φόντο την στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη Συρία
Η αντιπαράθεση των δυο βασικών παικτών στη Μέση Ανατολή, μετατοπίστηκε από το πεδίο της Γάζας στην Συρία, με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ .

Επικίνδυνο σκηνικό κλιμάκωσης διαμορφώνεται στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους μετά από μια έντονη εβδομάδα, σκληρών τοποθετήσεων και ανακοινώσεων εκατέρωθεν.
Ακόμη και το σενάριο ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ γράφτηκε αυτή την εβδομάδα, από αναλυτές και από τις δυο χώρες, με φόντο την αύξηση επιρροής στη Συρία, με την ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή να είναι δεδομένη.
Τον ασκό του Αιόλου στο νέο διπλωματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ, άνοιξε ή δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία σε μουσουλμανικό τέμενος με αφορμή τη γιορτή του Μπαϊραμιού, ευχόμενος στον Θεό ''να καταστρέφει το σιωνιστικό Ισραήλ''. Η νέα επιθετική αναφορά του Τούρκου πρόεδρου, έκανε έξω φρενών το Τελ Αβίβ, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν δικτάτορα που είναι επικίνδυνος για τους λαούς της περιοχής και τον λαό, βάζοντας στην εξίσωση και τον Πίκατσου, τον διαδηλωτή που έγινε viral στις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου . Η Τουρκία απάντησε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να συγκαλύψει με αυτές τις αναφορές την γενοκτονία που έχει διαπράξει στη Γάζα.

Με το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες να είναι κάτι παραπάνω από τεταμένο, ακολούθησανοι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Χομς, στο σημείο ακριβώς που η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, με τουρκικά δημοσιεύματα μάλιστα να αναφέρουν ότι υπάρχει και η σκέψη μεταφοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος των S400 αν συναινούσε βεβαίως η Μόσχα.
Το διπλωματικό παρασκήνιο
Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ισραήλ διέρρεαν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και άσκησης επιρροής, που λαμβάνει χώρα στη Συρία.
Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι «τα αντικρουόμενα συμφέροντα της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ στη Συρία υποδηλώνουν ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να κινούνται προς ένα σημείο έντασης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει άμεση στρατιωτική σύγκρουση στο συριακό έδαφος. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία σχολιάζουν επίσης ότι κατά κάποιο τρόπο, η Άγκυρα αμφισβήτησε την πρόθεση του Ισραήλ να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του στη Συρία. «Η Τουρκία είχε στο παρελθόν δημιουργήσει πολυάριθμα στρατιωτικά σημεία ελέγχου και βάσεις στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα αναπτυχθούν στη βόρεια Συρία, αλλά στις κεντρικές της περιοχές που είναι πιο κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά .
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η δυσαρέσκεια του Ισραήλ για τις προσπάθειες της Άγκυρας φάνηκε τρεις ημέρες πριν ο Φιντάν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε την αεροπορική βάση Tiyas και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Παλμύρας». Προειδοποίησαν Νετανιάχου για πιθανό πόλεμο με Τουρκία. Ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έκρουσε και η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς και την Κύπρο στην εξίσωση για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
Σε εκτεταμένη ανάλυσή του Shay Gal που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, σημειώνει ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με την Άγκυρα να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και το Τελ Αβίβ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ
Τις τελευταίες ώρες, οι δυο χώρες, πιθανότατα και με την παρέμβαση των ΗΠΑ -ο Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον Μάρκο Ρούμπιο στις Βρυξέλλες- προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους,

Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε τη θέση της Άγκυρας, δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι «Η Τουρκία δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία», αν και εξέφρασε τη δυστροπία του για τις ισραηλινές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές αποδυναμώνουν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας να αποτρέψει την τρομοκρατική οργάνωση ISIS και άλλες απειλές.
Αν η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θέλει να έχει «συγκεκριμένες συνεννοήσεις» με το Ισραήλ, το οποίο όπως και η Τουρκία είναι γείτονας της Συρίας, τότε αυτό είναι δική τους υπόθεση, πρόσθεσε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια πιο διπλωματική και διαλλακτική πολιτική.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτερος Iσραηλινός αξιωματούχο ο οποίος τόνισε στο Reuters ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Τουρκία στη Συρία, ενώ προηγήθηκαν ημέρες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει σύγκρουση με εμάς», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αλλά εμείς επίσης δεν θέλουμε να δούμε την τουρκική οχύρωση στα σύνορά μας και υπάρχουν όλων των ειδών οι τρόποι για να το χειριστούμε αυτό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η αντιπαράθεση των δυο βασικών παικτών στη Μέση Ανατολή, μετατοπίστηκε από το πεδίο της Γάζας στην Συρία, με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη χώρα να έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη κατάσταση και ένα μπαράζ διαρκούς ανταγωνισμού με στόχο την μεγαλύτερη επιρροή και ανάπτυξης συμφερόντων στο έδαφος της Δαμασκού,