Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά το Αιγαίο
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου που έφερε το AKP μετά από 22 χρόνια στη δεύτερη θέση και τη συντριβή σε δήμους κλειδιά όπως στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα οδηγεί την Τουρκία στην σκλήρυνση της στάσης της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω της οποίας αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των υψηλών τόνων από πλευράς Άγκυρας που παρατηρείται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου.
Άγκυρα: Από τις Navtex στις «γκρίζες ζώνες»
Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου υπήρξαν σοβαρές κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας ,όπως οι NAVTEX που έθεταν θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, και άλλες λιγότερο αξιολογήσιμες, όπως δηλώσεις αξιωματούχων περί «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ωστόσο από την διακήρυξη των Αθηνών και ύστερα δεν υπήρξε ποτέ ανάλογη ανακοίνωση από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ανέφερε ότι «δεν θα δεχτεί κανένα τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται» θέτοντας εκ νέου, ουσιαστικά, τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο το οποίο για καιρό είχε βγει από τα ραντάρ της γειτονικής χώρας.
Το υπουργείο εξωτερικών παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με αφορμή περιβαλλοντικά προγράμματα προσπαθεί να επωφεληθεί στο Αιγαίο.
Παράγοντας... αντιπολίτευση στο Αιγαίο
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο θέμα για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο το είχε σηκώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η αντιπολίτευση και ένας εκ των αντιπροέδρων του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Γιανκί Μπαγτσζίογλου ο οποίος δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα επιχειρεί να διεκδικήσει το Αιγαίο με το πρόσχημα των περιβαλλοντικών έργων. Κατά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών».
Και συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού αυτών των φαινομενικά αθώων πρωτοβουλιών, όπου συχνά τέτοιου είδους έργα παρουσιάζονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης». Το CHP τερμάτισε πρώτο στην εκλογική κούρσα μετά από 47 χρόνια και το γεγονός αυτό από μόνο του, καθιστά το κεμαλικό κόμμα ως ένα ιδιαίτερο μοχλό πίεσης προς τον Τούρκο πρόεδρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν ότι με τη Διακήρυξη των Αθηνών, η Τουρκία παραιτείται από τα «δικαιώματα της στη Γαλάζια Πατρίδα».
Οικονομικός πόλεμος Τουρκίας - Ισραήλ με το βλέμμα στον Ερμπακάν
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της και απέναντι στο Ισραήλ καθώς από τον διπλωματικό πόλεμο των δυο χωρών και τις εκατέρωθεν κατηγορίες η διαμάχη τους περνάει πλέον σε οικονομικό επίπεδο.
Ο Χακάν Φιντάν είχε προαναγγείλει σκληρά μέτρα εναντίον του Ισραήλ με αφορμή την άρνηση του αιτήματος της Άγκυρας από πλευράς Τελ Αβίβ να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περιορισμό εξαγωγών σε 54 προϊόντα που αφορούν κυρίως κατασκευαστικά υλικά αλλά και καύσιμα αεροσκαφών, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα ενός μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης και της τουρκικής κοινωνίας που ζητούσαν σκληρότερη στάση εναντίον του Ισραήλ στο οικονομικό κομμάτι με την διακοπή των εμπορικών σχέσεων.
Μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο, το ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν το οποίο τερμάτισε τρίτο στις εκλογές προκαλώντας σημαντικά φθορά στο κυβερνόν κόμμα είχε ως βασική ατζέντα την διακοπή των οικονομικών δεσμών με το Ισραήλ, βάζοντας μάλιστα και ως προϋπόθεση στον Τούρκο πρόεδρο παραμονές των εκλογών να διακόψει όλες τις οικονομικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του.
Μπορεί αρκετοί αναλυτές να εκτιμούν ότι η οικονομία ήταν ο βασικός παράγοντας που έφερε την ήττα του κυβερνώντος κόμματος και όλες οι προσπάθειες πλέον να στρέφονται στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της τουρκικής κοινωνίας, ωστόσο 10 μέρες μετά τις εκλογές η Άγκυρα προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική με βάση τον νέο πολιτικό χάρτη που προέκυψε από την κάλπη της 31ης Μαρτίου.