Νέες τουρκικές κορώνες για «Aστερομάτα»: Αυτό που βίωσαν οι Πόντιοι δεν είναι γενοκτονία
«Αυτό που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου δεν μπορεί να χαρακτηριστούν γενοκτονία», τονίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον απόηχο των αντιδράσεων για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision.
![INTIME INTIME](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/klavdia-intime.jpg?crop=2048,1267,0,75)
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Τουρκία μετά την διάκριση της Κλαυδίας με το τραγούδι «Αστερομάτα» ως την εκπρόσωπο της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.
Τόσο η ερμηνεία των στίχων του τραγουδιού «Αστερομάτα», όσο και η ποντιακή καταγωγή της Κλαυδίας Παπαδοπούλου βγάζουν στα… κάγκελα τους Τούρκους, με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (TRT) να δηλώνει ότι πρόκειται να εξετάσει εάν αναφέρεται στον «ισχυρισμό για Γενοκτονία των Ποντίων», δηλαδή τον ξεριζωμό των Ποντίων, τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Θέση για το περιστατικό το οποίο όσο περνούν οι ώρες αποκτά διαστάσεις στην Τουρκία, πήραν και διπλωματικές πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διπλωματικές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα Turkiye τόνισαν ότι αυτό που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία και έκαναν την εξής δήλωση:
«Μέχρι σήμερα κανένα αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει ορίσει την απέλαση των Ελλήνων του Πόντου ως γενοκτονία. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, αυτό που συνέβη δεν είναι γενοκτονία. Δεν υπήρχε συστηματική πολιτική με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή του λαού της περιοχής. Αυτή ήταν μια διαδικασία εξέγερσης και το κράτος έλαβε μέτρα εναντίον της».
Παράλληλα οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η εξέταση των ιστορικών γεγονότων μόνο στο πλαίσιο των Ελλήνων του Πόντου ήταν μεγάλη στρέβλωση.
«Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να ανοίξει μια συζήτηση στο πλαίσιο του νόμου για τη γενοκτονία, πρέπει επίσης να μιλήσουμε για την πολιτιστική γενοκτονία που διέπραξε κατά των Τούρκων τη δεκαετία του 1980», ανέφεραν χαρακτηριστικά.