Τουρκικό ΥΠΕΞ: Νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε το πρωί της Κυριακής 21 Νοεμβρίου, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να “χωνέψει” τον βασικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο στην περιοχή για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης.
Τα σχόλια ήρθαν μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Μπιλγκίτς ανέφερε επίσης πως «η Αθήνα προσπαθεί να μπει σε ένα διαγωνισμό με την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα και επιλέγει την ένταση αντί για συνεργασία».
«Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία», είπε για τον Νίκο Δένδια και κάλεσε τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι “ειλικρινείς και έντιμοι”».
Νίκος Δένδιας: Στέλνει μήνυμα στην Τουρκία για διάλογο
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε κάλεσμα για ειρηνικό διάλογο προς την Τουρκία, κατά την τετραμερή συνάντηση στην Αθήνα, με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας καταλογίζει στην Τουρκία ότι «συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της, να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων».
Όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, «θα επιθυμούσαμε να συμπεριληφθεί μια μέρα η Τουρκία στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας. Και να συμμετάσχει στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Μεσόγειο. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Η προσχώρηση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θα άνοιγε νέους ορίζοντες. Μπορεί όσα λέω να φαντάζουν ως μακρινό όνειρο. Αλλά έχουμε όλοι το δικαίωμα να έχουμε όνειρα. Είναι προτιμότερο από τους εφιάλτες. Της απειλής πολέμου». (Διαβάστε περισσότερα)