Τουρκία προσφυγικό: Νέο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία προσφυγικό: Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σεργκέι Σοϊλού, ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κρατήσει άλλους παράτυπους μετανάστες καθώς η χώρα δεν είναι «αποθήκη ψυχών» της Δύσης, απειλώντας έτσι έμμεσα την Ε.Ε με με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
«Η Τουρκία από το 2016, έχει πιάσει παράνομους μετανάστες εντός της χώρας, όταν περνούσαν τα ανατολικά και νότια σύνορα στη διαδρομή στο Αιγαίο και στη Θράκη, όταν περνούσαν από την Ελλάδα… Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουμε πιάσει είναι 1.293,662» υποστήριξε σε ομιλία του ο Σεργκέι Σοϊλού, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατέψει. Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν να τους κρατήσει. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε “αποθήκη μεταναστών” της Δύσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία δεν αναλαμβάνει πρόσθετο προσφυγικό βάρος από το Αφγανιστάν»
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του, στα τέλη Αυγούστου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ευθέως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν.
«Εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας στην Αττάλεια.
«Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν, θα επηρεαστούν αν οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη συριακή προσφυγική κρίση.
Από την πλευρά του, ο Μάας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ευγνωμονούσα προς την Τουρκία επειδή προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να την στηρίξει οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο. [Διαβάστε περισσότερα]