Τουρκία: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-16
Επιστολή προς το Αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε επίσημα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για λογαριασμό της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αφού άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση μιας νέας παρτίδας αερομαχητικών F-16 στη γειτονική χώρα, πλέον ζητάει την οριστική έγκριση των νομοθετών, καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του «μια τέτοια κίνηση συμβαδίζει με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».
Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Reuters είχε αναφέρει από τις ΗΠΑ τα εξής: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.
Μάλιστα, η Ναζ Ντουράκογλου, υφυπουργός στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ (πρώτης γενιάς Τουρκοαμερικανίδα), με επιστολής της στις 17 Μαρτίου, αν και αναγνωρίζει ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις, περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».
Η Ντουράκογλου συνεχίζει λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.
H Τουρκία είχε ζητήσει επίσημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Επίσημα οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει στην πώληση.
Παρόλα αυτά, η αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας από Αμερικανικής πλευράς, στην παρούσα φάση θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά απίθανη. Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως και οι συνάδελφοί του (και από τα δύο κόμματα), δεν σκοπεύουν να εγκρίνουν την πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει τιμωρηθεί από το Κογκρέσο μέσω της νομοθεσίας CAATSA, όταν παρέλαβε το ρωσικό σύστημα S-400. Αυτό σημαίνει ότι έως να συμμορφωθεί με τους κανόνες, η γειτονική χώρα θα έχει μεγάλους περιορισμούς στα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ η υπόθεση της μη παραλαβής των ήδη πληρωμένων αερομαχητικών F-35, θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη.
Δείτε την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τα μέλη του Κογκρέσου