Τουρκία: Ο Ακάρ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αεροπορία της χώρας
Πέρα από τα οικονομικά, η Τουρκία αντιμετωπίζει και αμυντικά προβλήματα με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως η Τουρκία σχεδίαζε να αποσύρει πολλά F-16, επειδή έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους.
Λόγω όμως της ακύρωσης της παραγγελίας των F-35, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς θα μείνει χωρίς μαχητικά αεροσκάφη. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει F-16 και περιμένει απάντηση, ενώ πρόβλημα είναι και το πώς θα τα πληρώσει, καθώς η λίρα έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου.
«Οι επαφές μας συνεχίζονται. Η τελευταία συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές. Θα συναντηθούμε ξανά τους επόμενους μήνες. Η ζωή των F-16 έχει ολοκληρωθεί. Μεταφέραμε το αίτημά μας για αγορά 40 F-16 στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών» είπε ο τούρκος υπουργός και πρόσθεσε:
«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ανάγκες μας θα μπορούσαν να καλυφθούν, αλλά απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα».
Το εμπόδιο του Κογκρέσου
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποστείλει αίτημα στην Ουάσιγκτον με το οποίο ζήτησε να αγοράσει η χώρα του 40 νέα F-16 Block 70/72 και να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση 80 F-16 Block 50 και Block 30.
Πρόκειται για μια προμήθεια κόστους άνω των 6 δισ. δολαρίων, που δεν αφήνει ασυγκίνητη την κατασκευάστρια Lockheed Martin. Η Τουρκία είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της εταιρείας και προσβλέπει στην υποστήριξή της.
Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να εγείρουν σημαντικές αντιρρήσεις. Iσως γιατί αφήνουν τον ρόλο του «κακού» στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο, ήδη επί προεδρίας Τραμπ, όταν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κυριαρχούσαν οι Ρεπουμπλικανοί, αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.
Τώρα που οι Δημοκρατικοί υπερτερούν, η διακομματική αυτή απόφαση έγινε ακόμα πιο κατηγορηματική. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προσήλθε στην Επιτροπή ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος ανέλαβε πρεσβευτής στην Αγκυρα. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής και φίλος της Ελλάδας Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι αποκλείει κάθε νέα προμήθεια εξοπλισμών προς την Τουρκία, εκτός αν συμβεί κάποια δραματική στροφή στο θέμα των S-400.