Τουρκία κρυπτονομίσματα: Σκάνδαλο
Χιλιάδες μηνύσεις κατά της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Thodex υπέβαλαν Τούρκοι χρήστες της που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να αποσύρουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον δημιουργό της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex.
Η εταιρεία ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησής της. Οι χρήστες, όμως, εξέφρασαν στο Twitter ανησυχία ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα απάτης, με τα σχόλιά τους να αναπαράγονται εκτεταμένα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
https://twitter.com/business/status/1385233201057210376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1385233201057210376%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F1188934%2Fsalos-stin-toyrkia-me-ta-kryptonomismata-tis-thodex-xiliades-kataggelies
Η Thodex ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δεν είναι αληθή.
«Παγκόσμια γνωστές τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμφωνία, θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και πρότειναν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι συναλλαγές πρέπει να διακοπούν και η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε.
Ο δικηγόρος, Ογκούζ Εβρέν Κιλίτς, είπε ότι έλαβε εντολή από χρήστες την Τετάρτη και ότι αυτοί υπέβαλαν μήνυση για λογαριασμό πολλών ανθρώπων στην 'Αγκυρα.
Σημείωσε, επίσης, ότι και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα έχουν καταθέσει μηνύσεις. «Δεν είναι ξεκάθαρο που οδηγείται αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες μηνύσεις που έγιναν από πολλά μέρη της Τουρκίας», είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει 400.000 χρήστες, από τους οποίους οι 391.000 είναι ενεργοί.
Η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε έδειξε, όμως, ότι ο ιδιοκτήτης της Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, επιβιβάστηκε την Τρίτη σε διεθνή πτήση από το αεροδρόμιο της Πόλης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Οζέρ να διέφυγε με 2 δισ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα από τις καταθέσεις των χρηστών της εφαρμογής, με προορισμό την Ταϊλάνδη.
Ο Οζέρ αποσυνδέθηκε επίσης από τις σελίδες κοινωνικών δικτύων, στις οποίες ήταν ιδιαίτερα δραστήριος.
Ο Κιλίτς είπε ότι οι ανησυχίες για την εξαπάτηση των χρηστών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με ρυθμίσεις, αλλά οι απαγορεύσεις του τύπου που επέβαλε η κεντρική τράπεζα δεν θα αποτελούσαν λύση. «Είπαμε σε συναντήσεις με διάφορες κρατικές Αρχές ότι πρέπει να υπάρξει ένας νόμος για ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού και ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και crypto asset για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανές "ανεπανόρθωτες" ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε τέτοιες συναλλαγές.
Με νόμο, ο οποίος μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εν μία νυκτί, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα τέτοια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.