Τουρκία: Κατακρημνίζεται η λίρα - Νέα βουτιά 8% μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια
Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 8% σήμερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
«Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 12,49 λίρες έναντι του δολαρίου, έχοντας σημειώσει ρεκόρ τις τελευταίες 11 συνεχείς συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 40% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 20% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Ο Ερντογάν άσκησε πίεση στην κεντρική τράπεζα να στραφεί σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που στοχεύει, λέει, να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας - ακόμα και όταν ο πληθωρισμός εκτινάσσεται κοντά στο 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, τρώγοντας βαθιά τα κέρδη των Τούρκων.
Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σεμίχ Τούμεν, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα, ζήτησε άμεση επιστροφή στις πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», έγραψε στο Twitter.
«Τα spreads δείχνουν ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά», δήλωσε ένας έμπορος forex, επικαλούμενος τα σχόλια του Ερντογάν ως κύριο μοχλό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια της Τουρκίας υποχώρησαν περισσότερο από 1 σεντ στις αρχές της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.
Καθώς η λίρα έπεσε, ο βασικός μετοχικός δείκτης εκτινάχθηκε 1,5% λόγω των ξαφνικών φθηνών αποτιμήσεων.