Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες
Αποφασισμένη να συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα είναι η Τουρκία, όπως προκύπτει από τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει η γραπτή δήλωση.
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία – Καταρρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας
Θεσμικά και πάλι η Αθήνα, με επιστολή της στον ΟΗΕ, απαντά στην Τουρκία και τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «κυριαρχίας υπό όρους» – όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους – την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν «νέα εξέλιξη» και «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Η επιστολή προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 25 Μαΐου, απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι». Σημειώνεται, ότι η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της – στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η Αθήνα μάλιστα, επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
«Επομένως», ξεκαθαρίζει η Αθήνα, «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία». Σε συνέχεια αυτής της θέσης, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει φυσικά και όλη την τουρκική επιχειρηματολογία περί επιλεκτικής αποστρατιωτικοποίησης που επέβαλε η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος και η Σαμοθράκη θα έπρεπε να παραμένουν αποστρατικοποιημένες, όπως και την μετέπειτα προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δείξει ότι η δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών Αράς ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (31 Ιουλίου 1936) ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει αποστρατικοποιημένες τις Λήμνο και Σαμοθράκη δεν έχει νομική ισχύ.
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι: «Το γεγονός ότι η Τουρκία καλεί άλλα Κράτη-Μέρη στις συγκεκριμένες συνθήκες να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις τους επιβεβαιώνει την επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».
Η Αθήνα υπενθυμίζει επίσης τη συνεχή αναβάθμιση και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, την απειλή πολέμου, αλλά και το ζήτημα των πρόσφατων υπερπτήσεων, τονίζοντας μάλιστα και τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται.
Καλεί την Άγκυρα να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση «της εκκρεμούς διαφοράς» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο.
Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά, θα σας κυνηγήσουμε
Δια του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία επιμένει να ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και να απειλεί την Ελλάδα. «Δεν μπλοφάρουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ.
«Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών!
Και όχι μόνο έθεσε ξανά θέμα κυριαρχίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αλλά απείλησε την Ελλάδα πως η Τουρκία θα την… κυνηγήσει, αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά και να παραβιάζει, όπως είπε, τις διεθνείς συνθήκες!
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947» και επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας ότι δεν ισχύει καμία νομιμοποιητική βάση της Αθήνας για να εξοπλίζει τα νησιά της!
«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της από το 1960 και τότε είπαμε “αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία (των νησιών)”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δόθηκαν (τα νησιά) υπό όρους, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Το ζήτημα δεν μπορεί να απορριφθεί με τα κενά επιχειρήματα όπως ότι “η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και θέλει στα εδάφη μας”. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν έχει σημασία όσα όπλα κι αν τοποθετήσουν (στα νησιά). Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.