Τουρκία: Εγκαλεί 10 πρέσβεις στην Άγκυρα που ζητούν την απελευθέρωση του Καβαλά
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και τον πρέσβη των ΗΠΑ, στην Άγκυρα, διότι υπέγραψαν από κοινού δήλωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται επί τέσσερα χωρίς να δικάζεται.
Το κείμενο των δέκα πρέσβεων είναι σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναφέρει ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει με κυρώσεις.
Ο Οσμάν Καβαλά κατηγορείται ότι έχει προσπαθήσει να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση το 2013, με αφορμή τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ενώ του αποδίδονται και τα αδικήματα της κατασκοπίας και της συνέργειας στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες πως «είναι απαράδεκτη η διακίνηση της αυθάδους κοινής δήλωσής τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ενώ τους κατηγόρησε ότι «πολιτικοποιούν μια διαδικασία της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».
«Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, που κυβερνάται με βάση το κράτος δικαίου, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν επηρεάζεται από τέτοιες ανεύθυνες παρεμβάσεις», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.
Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Καβαλά πρέπει να αποφυλακιστεί, ωστόσο η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί στην απόφαση.
Χθες, Δευτέρα, οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας σημείωναν ότι οι καθυστερήσεις στη δίκη του Καβαλά, η συγχώνευση διάφορων υποθέσεων και το άνοιγμα νέας δικαστικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι ο Καβαλά έχει ήδη απαλλαγεί, «ρίχνουν σκιές στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια».
Και επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούσαν την Τουρκία «να φροντίσει για την επείγουσα αποφυλάκισή του», προκαλώντας την αντίδραση Τούρκων αξιωματούχων που τους εγκάλεσαν για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης.
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος, ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει των αρχών του εναντίον της Άγκυρας, εκτός και αν ο Καβαλά αποφυλακιστεί πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τον Νοέμβριο. Αν η διαδικασία προχωρήσει, μπορεί να ληφθούν τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ακόμη και αναστολή της συμμετοχή της στον διεθνή οργανισμό που προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.