Τουρκία Αίγυπτος ΑΟΖ: Ανησυχία στην Αθήνα για το άνοιγμα της Άγκυρας στο Κάιρο [vid]
Ανησυχία στην Αθήνα για τις προσπάθειες που ξεκίνησε η Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο, όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπογραφεί συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διεκδικεί την τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έδειξε το αντίθετο. Πιο αναλυτικά, σε ομιλία του σε τηλεσυνέδριο που διοργάνωσε το τουρκικό πανεπιστήμιο της Καππαδοκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «διαπραγματεύσεις, διάλογος και μια νοοτροπία "win win" (όλοι κερδίζουν) είναι πάντα η προτεραιότητά μας».
https://www.youtube.com/watch?v=33oTEx04rSQ
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν είμαστε αφελείς, απόλυτη προτεραιότητά μας είναι τα συμφέροντα του έθνους μας». «Και όταν βλέπουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, επιλέγουμε το τραπέζι και τη διπλωματία μας παρουσία στο πεδίο. Αυτό κάναμε πρόσφατα στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πέρυσι η ε/κ πλευρά με την Ελλάδα μετέφεραν τα διμερή ζητήματα στην ΕΕ. Αλλά εμείς αποδείξαμε δείχνοντας τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι και ότι θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας και στο πεδίο και στο τραπέζι».
Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον Νοέμβριο του 2020, στην Αθήνα
Σύμφωνα με τον Τούρκος υπουργό Εξωτερικών, «αν η Ελλάδα υποχώρησε λίγο από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις που υπερασπίζεται, στο τέλος η Ελλάδα αναγνώρισε τις θαλάσσιες ζώνες της Αιγύπτου». «Γι’ αυτό και είπαμε τότε ότι μας ανησυχεί αυτή η συμφωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν κοιτάζουμε τις γραμμές που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί που συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δηλαδή δεν μπαίνει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αυτήν που έχουμε ανακοινώσει στα ΗΕ. Ούτε στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης μπαίνει. Φυσικά με τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει και δικές της περιοχές μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αλλά έχουμε δείξει ότι κάτι τέτοιο στο πεδίο δεν υπάρχει», επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, «αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) δεν είναι και οι ιδανικές». «Δεν είναι μυστικό άλλωστε. Γίνονται προσπάθειες για να τις διορθώσουμε, αφενός σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, αφετέρου έχουν ενεργοποιηθεί κανάλια μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Σύντομα θα τις βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με το επίπεδο των σχέσεών μας πάλι στις θαλάσσιες ζώνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Και όταν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε», ανέφερε. «Σπευθύναμε το αίτημά μας στην Αίγυπτο και ελπίζω να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ μας», κατέληξε ο ίδιος.