ΗΠΑ: Ζευγάρι πούλησε τα πάντα και άλλαξε ζωή - Δείτε τι κάνει
Το ζευγάρι των Χένεσι πριν από τρία χρόνια πούλησαν όλα τους τα υπάρχοντα -συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης που αποτελούσε το κύριο εισόδημά τους- αλλά και το σπίτι τους- και αποφάσισαν να περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους ταξιδεύοντας σε στους ωκεανούς και γνωρίζοντας όλα τα μέρη του κόσμου.
Ο Τζον και η Μέλοντι Χένεσι θα ζήσουν πιο διασκεδαστικά δίνοντας ευχάριστο τόνο στη συμβίωσή τους κάνοντας... κρουαζιέρες. Υπολογίζουν, μάλιστα, ότι αυτός ο τρόπος διαβίωσης μπορεί να τους κοστίσει το μισό απ’ όσο αν παρέμεναν στη στεριά.
Το ζευγάρι κατάγεται από τη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών και το 2020 αγόρασαν ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο για να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Ο 76χρονος, όμως, Τζον «κουράστηκε να οδηγεί τα ατελείωτα χιλιόμετρα στο αχανές οδικό δίκτυο των ΗΠΑ,» όπως λέει η 64χρονη Μέλοντι.
Τότε είδαν μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια κρουαζιέρα διάρκειας 274 ημερών, που διοργάνωνε η εταιρεία Royal Caribbean. Αυτό ήταν: Το ταξίδι τους σε μια απόλυτα θαλασσινή εμπειρία είχε μόλις ξεκινήσει.
Το ζευγάρι κάνει αυτήν τη στιγμή κρουαζιέρα γύρω από τη Δομινικανή Δημοκρατία στο πλαίσιο της τελευταίας από μια σειρά μακροχρόνιων ταξιδιών, που τους έχει οδηγήσει σε μακρινά μέρη όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Νότιος Ειρηνικός.
Αλλά, ενώ, η νέα τους ζωή είναι πιο συναρπαστική, πιο έντονη και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατάφερε ταυτόχρονα να γίνει και πιο οικονομική.
«Τώρα έχουμε ένα λογαριασμό τηλεφώνου, τη διαμονή μας στο πλοίο και μερικούς λογαριασμούς πιστωτικών καρτών για τις στιγμές που βρισκόμαστε στη στεριά και αυτά είναι όλα τα έξοδά μας», λέει ο Τζον.
«Δεν έχουμε πλέον να πληρώνουμε την υποθήκη και τα έξοδα του σπιτιού. Δεν υπάρχουν οι ασφάλειες του αυτοκινήτου, των ακινήτων ή οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και πολλά ακόμα μικρά καθημερινά έξοδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρουαζιέρα μας κοστίζει φθηνότερα», είναι το συμπέρασμα των Αμερικανών.
«Αυτήν τη στιγμή είναι κοντά στο μισό από ό,τι ήταν όταν ζούσαμε στη στεριά», υπολογίζει ο Τζον.
Προς το παρόν προγραμματίζουν τη ζωή τους σε μηνιαία βάση, καθώς μεταπηδούν από πλοίο σε πλοίο έχοντας ήδη κάνει τις κρατήσεις τους μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024. Σύντομα όμως θα αποκτήσουν μια πιο «μόνιμη» κατοικία στο κρουαζιερόπλοιο Villa Vie -ένα από τα πρώτα αυτού του είδους- όπου το 30% των επιβατών θα είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Το πλοίο θα κάνει τον γύρο του κόσμου κάθε τρία χρόνια, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τον αίθριο καιρό, αλλά η ζωή πάνω σε αυτό το πλοίο δεν θα είναι τόσο φθηνή.
Το κόστος για μία καμπίνα θα ξεκινάει από 99.000 δολάρια, αλλά μια βίλα με μπαλκόνι και θέα στον ωκεανό θα κοστίζει 249.000 δολάρια. Το Villa Vie είναι ακόμα υπό κατασκευή, αλλά το ζευγάρι έχει δει ψηφιακές απεικονίσεις, οπότε έχει ήδη πάρει μια πρώτη γεύση για το τι ακριβώς τους περιμένει: Η καμπίνα θα είναι μεγαλύτερη από ένα παραδοσιακό δωμάτιο κρουαζιερόπλοιου, με μικρή κουζίνα και πτυσσόμενο κρεβάτι στο σαλόνι για τους επισκέπτες.
«Θέλαμε να αγοράσουμε μια καμπίνα ώστε να μπορούμε να τη σχεδιάσουμε σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Το καράβι θα είναι το σπίτι μας, πιθανότατα, για τα επόμενα 15 χρόνια, λέει η Μέλοντι.
Το Villa Vie Odyssey ανήκει στην εταιρεία Fred Olsen και υποβάλλεται επί του παρόντος σε «μεταμόρφωση» πολλών εκατομμυρίων. Οι εκπρόσωποι της ακτοπλοϊκής με έδρα τα Κανάρια Nησιά σχεδιάζουν να θέσουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό τον Μάιο του 2024. Το πλοίο θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του από το λιμάνι του Σαουθάμπτον στη νότια Αγγλία.
«Κάθε φορέας έχει τη δική του παγκόσμια κρουαζιέρα», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μίκαελ Πίτερσον, προσθέτοντας πως «αυτές γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες». «Γιατί λοιπόν να μην ξεπεράσουμε τα όρια και να μην δημιουργήσουμε την απόλυτη παγκόσμια κρουαζιέρα, όπου δεν σταματάς ποτέ και απλά συνεχίζεις», αναρωτήθηκε έχοντας ήδη διανύσει τα δικά του ναυτικά μίλια στην υπηρεσία της κρουαζιέρας, αφού ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της Life at Sea Cruises.
Η εν λόγω εταιρεία διαφήμιζε τριετείς παγκόσμιες κρουαζιέρες, αλλά το πλάνο της ακυρώθηκε λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει. Ο Πίτερσον είχε αποχωρήσει πριν παρθεί αυτή η απόφαση, αφού είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την επιλογή του καραβιού.
«Μάθαμε πάρα πολλά από αυτήν την εμπειρία», δήλωσε το πρωήν κορυφαίο στέλεχος.
Μέχρι στιγμής, περίπου το 85% των ενοίκων της κρουαζιέρας είναι Αμερικανοί. Όσοι μένουν στο πλοίο θα μπορούν να φέρνουν τις οικογένειές τους δωρεάν -αφού πληρώσουν τα λιμενικά τέλη- και ένας ορισμένος αριθμός καμπίνων θα είναι δεσμευμένος γι' αυτούς. Στο μεταξύ υπάρχει η πρόβλεψη για ένα επιχειρηματικό κέντρο και ιδιωτικά γραφεία, επιτρέποντας στην νέα παγκόσμια τάση που γνώρισε μεγάλη άνθηση την περίοδο της πανδημίας, τους ψηφιακούς νομάδες, να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.
Ο Πίτερσον ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές καμπίνες προορίζονται για εργένηδες, ενώ το ένα τρίτο είναι για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και για τους εκείνους που μπορούν να εργάζονται από απόσταση.
Με τον μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του πλοίου να είναι σχεδόν 60 ετών, υπάρχει η μέριμνα για γιατρό και οδοντίατρο, ενώ, για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, θα υπάρχει νοσοκομείο, αλλά και ένα νεκροτομείο για το απευκταίο σενάριο.
Η Μέλοντι και ο Τζον λένε ότι η «υπερβολή» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους στο πλοίο. Προσπαθούν να μην παρασύρονται από την «ξεγνοιασιά» της κρουαζιέρας και περπατούν όσο το δυνατόν περισσότερο στο εσωτερικό του καραβιού. Ενώ, μέσα σε μια μέρα στο κάθε λιμάνι που επισκέπτονται, μπορεί να περπατήσουν μέχρι και δέκα χιλιόμετρα εξερευνώντας την περιοχή.
Το πλοίο, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, θα ελλιμενίζεται ελαφρώς περισσότερο από το συνηθισμένο -για τρεις έως πέντε ημέρες τη φορά- και το ζευγάρι θα έχει την επιλογή να μένει περισσότερο και αργότερα να «πετάει» για να συναντήσει το νέο του πλωτό σπίτι σε προπορευόμενο σημείο.
Ο γιος του Τζον είναι 54 ετών και η κόρη της Μέλοντι είναι στα 43 , αλλά δεν ανησυχούν μήπως χάσουν την επαφή με τα παιδιά τους.
Αρκετές καμπίνες στο Villa Vie θα κρατηθούν για να τις επισκέπτονται φίλοι και συγγενείς, και αφού υπάρχει προγραμματισμός στο δρομολόγιο, η Μέλοντι λέει ότι «για ορισμένα μέλη της οικογένειας είναι πιο εύκολο να δηλώσουν πότε θα έρθουν για να τους συναντήσουν και μάλιστα το έχουν ήδη κάνει». Το σημαντικότερο γι’ αυτούς είναι ότι δεν σκέφτονται πια ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βαρεθούν.
«Είμαστε απλώς άνθρωποι του νερού δύο βαρκάρηδες που τους αρέσει να βρίσκονται στον ωκεανό», καταλήγει η Μέλοντι.