To υπερφρούτο των Ίνκας που «καταργεί» τη ζάχαρη - Τι είναι το Lucuma, ποια τα οφέλη για την υγεία
Ο «χρυσός των Ίνκας» προέρχεται από τη Νότια Αμερική και έχει παρόμοιες γεύσεις με γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.

Ένα νέο υπερφρούτο έρχεται για να κάνει τους πάντες να ξεχάσουν την ζάχαρη και τα αρνητικά που επιβάλλει στον οργανισμό των ανθρώπων αντικαθιστώντας την με μια γλυκαντική ουσία που εκτός της απολαυστικής γεύσης έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Αυτό το υπερφρούτο της Νότιας Αμερικής, που κάποτε ήταν πολύτιμο από τους αρχαίους πολιτισμούς, έχει σάρκα από κίτρινο έως πορτοκαλί και μπορεί να... υπερηφανεύεται για γεύσεις που μοιάζουν με γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.
Ο λόγος για το lucuma, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «χρυσός των Ίνκας» και έχει ξετρελάνει τους ντόπιους, χάρη στην απολαυστική γεύση του.
Τα αντιοξειδωτικά και οι πλούσιες βιταμίνες
Προέρχεται από την κοιλάδα των Άνδεων του Περού, της Βολιβίας και του Ισημερινού και χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό και αποτελεί την πιο δημοφιλής γεύση παγωτού στην περιοχή. Στις ΗΠΑ, πωλείται κυρίως ως σκόνη αποξηραμένων φρούτων με τη γοητεία του lucuma να έγκειται στο χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και την αφθονία των θρεπτικών συστατικών.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, τα οποία δίνουν στο φρούτο το χαρακτηριστικό τους χρώμα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των ματιών.
Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν όσα καταστρέφουν τα κύτταρα, επομένως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονών αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και γνωστικής εξασθένησης.
Το Lucuma είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο και διαιτητικές ίνες, που ωφελούν τα πάντα, από το έντερο μέχρι τα μάτια και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Οι διαφορές με τη ζάχαρη και τα οφέλη του Lucuma
«Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, το lucuma διατηρεί τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, προσφέροντας κάτι περισσότερο από κενές θερμίδες», δήλωσε ο διατροφολόγος Scott Keatley όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της NewYorkPost.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια κουταλιά της σούπας lucuma περιέχει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και έξι γραμμάρια υδατάνθρακες, σε σύγκριση με τα 13 γραμμάρια υδατανθράκων και μηδέν γραμμάρια πρωτεΐνης της λευκής ζάχαρης.
Είναι επίσης μόνο 30 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, σε αντίθεση με τις 49 της ζάχαρης.
Η υπερβολική ζάχαρη είναι προφανώς κακή για την υγεία της καρδιάς - και, σε αντίθεση το lucuma δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο δραματικά.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του lucuma θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστολή του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης Ι (ACE), το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.
Και, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το θέμα, τα επίπεδα βιταμίνης Β3 (νιασίνη) θα μπορούσαν ακόμη και να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Με όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν το lucuma ως σύμβολο γονιμότητας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.