Το Χαμόγελο του Παιδιού: Κακοποίηση και παραμέληση 1.854 παιδιών μόνον στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022
Αναφορές για την κακοποίηση και παραμέληση 1.854 παιδιών, εκ των οποίων για τα 37 αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση, έλαβε μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2022 «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Με αφορμή τη διοργάνωση από τον Οργανισμό του 2oυ Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Μένει Μυστικό. Ας γίνουμε η Φωνή τους», ενώνοντας δυνάμεις με 800 φορείς σε όλο τον κόσμο και με αφορμή την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, η ΜΚΟ ενημερώνει για το ιστορικό της υπόθεσης.
Σωματικός και ψυχικός θάνατος
Καθημερινά, παιδιά πεθαίνουν ψυχικά και σωματικά από τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ αυτό συνεχίζει να «Μένει Μυστικό».
Μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούσαν στο σύνολό τους 964 παιδιά. Από αυτά τα 964 παιδιά, τα 14 – μόνο! – αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Το Συνέδριο
Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect (ISPCAN), του National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) και του National Children’s Advocacy Center (NCAC), και εντάσσεται στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας «Μένει Μυστικό», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κώστας Γιαννόπουλος
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέφερε «νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τα παιδιά του YouSmile που μόλις έδωσαν ένα πολύ πιο σημαντικό μήνυμα από εμάς τους μεγάλους, δίνοντας το στίγμα του τι πραγματικά πρέπει να γίνεται για το καλό τους. Τα παιδιά αυτά εκπροσωπούν ένα 10χρονο παιδί που πριν από 27 χρόνια ίδρυσε “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.
Εκπροσωπούν τη γνήσια άποψη της κοινωνίας και των φωτεινών ανθρώπων που πάντα υπάρχουν στην κατά τα άλλα υποστελεχωμένη δημόσια διοίκηση. Είναι καιρός, εμείς οι μεγάλοι, να ακούσουμε τις ανάγκες και τη φωνή των παιδιών αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο».