Το βαθμολόγιο Μητσοτάκη, ανήσυχη η Επιτροπή Ανταγωνισμού Κύπρου
Έχετε ακούσει την έκφραση «καθένας με τον πόνο του». Σωστή είναι. Μέσα στην ένταση εξελίξεων στο πόλεμο του Ισραήλ , την δραστική παρέμβαση των ΗΠΑ να βρεθεί διέξοδος, το κρίσιμο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τρίγωνο Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, υπάρχει ανησυχία που πρέπει να ερευνήσω. Και το έκανα.
Ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός δεν έχει απαλειφθεί από την πρωθυπουργική ατζέντα αλλά μάλλον θα επανέλθει στην επικαιρότητα μετά τις γιορτές. Βέβαια πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει μια αντικατάσταση για έκτακτους λόγους, αλλά αυτό δεν θεωρείται ανασχηματισμός.
Πάντως, για να μην χαλαρώνουν οι υπουργοί να πούμε ότι στο συνέδριο του Economist στη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είπε ανάμεσα στα άλλα «έχω βαθμολόγιο» των υπουργικών επιδόσεων, αναφέρονταν σε ότι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά μάλλον καταγράφονται και γενικότερες επιδόσεις…
To πρωθυπουργικό πρόγραμμα παραμένει βαρύ καθώς 13-14 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην ατζέντα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό. Αργότερα τον Δεκέμβριο θα βρεθεί στο Ντουμπάι για την σύνοδο του ΟΗΕ που αφορά την Κλιματική Αλλαγή.
Αυτιάς στην Ευρωβουλή
Έκλεισε λέει η συμμετοχή του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, οριστικά αυτή τη φορά. Λέμε αυτή τη φορά, γιατί και στις προηγούμενες εκλογές έφθασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, όταν επιδίωξε να μετακομίσει στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς επιτυχία. Τώρα όμως, καταλαβαίνω ότι θα του γίνει η χάρη. Με την ευκαιρία, θέλω να εισάγω στη συζήτηση μια «άσχετη» ερώτηση. Μήπως πρέπει να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μόνον όσοι γνωρίζουν επαρκώς, τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή γλώσσα, εκτός από ελληνικά; Είπα, άσχετη ερώτηση. Σε τελική ανάλυση ποιόν ενόχλησε ο ευρωβουλευτής κάποτε Ζαγοράκης που μιλούσε μέτρια ελληνικά στις Βρυξέλες.
Το πρόβλημα της Eurobank στην Κύπρο
Την Παρασκευή έγγραψα για προβλήματα της Eurobank στην Κύπρο με τους τοπικούς συνδικαλιστές. Από την επικοινωνία που είχα με παραγωγούς χαλουμιού και ζιβανίας, κατάλαβα ότι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, ίσως ούτε το σημαντικότερο.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου, θεωρεί ότι η απόκτηση μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank «προκαλεί αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά». Αμάν.
Μελέτησε λοιπόν η Επιτροπή, όλα τα στοιχεία και εκτιμά ότι «η εν λόγω συγκέντρωση δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών καταθέσεων και στην αγορά παροχής υπηρεσιών χορηγήσεων» λέει σε επίσημη ανακοίνωση. Αμάν, αμάν, αμάν
Μετά από όλα αυτά θα γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και θα καταλήξει σε αποφάσεις σε 3-4 μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα.
Τραπεζικές εξελίξεις
Στην Ελλάδα πάντως που η ζωή είναι πιο ανιαρή από την Κύπρο, ζούμε μήνα τραπεζικών εξελίξεων. Αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα εννεάμηνου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα ξέρουμε τι θα γίνει με την πώληση του 9% της Alpha Bank από το ΤΧΣ. Θα εμφανιστεί κι άλλος ενδιαφερόμενος εκτός από την UniCredit; Θα κάνει βελτιωμένη προσφορά η Ιταλική τράπεζα όπως φημολογείται; Θα δούμε.
Πάντως στο ΤΧΣ δηλώνουν έτοιμοι και για την επόμενη ιδιωτικοποίηση που θα είναι το 20% περίπου της Εθνικής Τράπεζας. Η διαδικασία πιθανότατα θα ανοίξει αμέσως μόλις τελειώσει η υπόθεση της Alpha Bank και βέβαια στη συνέχεια δρομολογείται η διάθεση του 24% της Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά πάντως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την αθόρυβη διοίκηση του ΤΧΣ έχουν σχεδιάσει την μεγαλύτερη διαδικασία αποκρατικοποίησης τραπεζών που έχει γίνει ποτέ.
Καθυστέρηση έργων
Οι τράπεζες (και η αποκρατικοποίησή τους) είναι ένας τομέας στον οποίον ποντάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία. Ο άλλος τομέας είναι αυτός των μεγάλων έργων που όλοι νόμιζαν ότι θα απογειωθεί επειδή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μεγάλοι διαγωνισμοί και επιπλέον εξασφαλίστηκαν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρέπει όμως να «καταναλωθούν» έως το 2026.
Θα μου πείτε, έχουν έργα, έχουν και χρηματοδότηση, ποιο είναι το πρόβλημα; Το ζήτημα είναι οι προσφυγές γειτόνων, συλλόγων παραθεριστών, δήμων κι άλλων συλλογικοτήτων. Υπάρχουν ακόμα και οι χορηγοί όπως ο Νίκος Πατέρας που δώρισε την διαμόρφωση μιας πλατείας κοντά στο σπίτι του και δεν θέλει εκεί σταθμό μετρό, δεν τον χρειάζεται! Έχει αυτοκίνητα, οδηγούς, συνοδεία φρουράς, δεν θέλει στο Πάρκο Ριζάρη την πλέμπα που κινείται με το μετρό.
Πάντως, έργα προϋπολογισμού πάνω από πέντε δισ. είναι σε εκκρεμότητα και κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν. Αυτό βέβαια δεν απασχολεί όσους δεν θέλουν να χάσουν την… βολή τους, ούτε καν έργα αποχέτευσης που θα τους απαλλάξουν από το αίσχος των βόθρων. Προτιμούν την αυθαίρετη δόμηση που με κάποιον τρόπο νομιμοποίησαν, τα αιτήματα καταστηματαρχών που δεν θέλουν να γίνουν ένας νέος - σωτήριος- δρόμος.