Το τρίγωνο σπίτι στα Μέγαρα. Εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη του ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ
Το Up Stories παρουσιάζει την μυστηριώδη για πολλούς κατοικία που εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη της πιο επιτυχημένης ελληνικής σειράς των τελευταίων χρόνων.
Αναφερόμαστε στο "ΕΤΑΙΡΟΣ ΕΓΩ" του Σωτήρη Τσαφούλια και το τρίγωνο σπίτι. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με πολλές διακρίσεις και που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και βρίσκεται έξω από τα Μέγαρα.
Στο τελικό ξεκαθάρισμα του "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" στον τρίτο κύκλο με τίτλο "Νέμεσις" που εκτυλίσσεται στο τρίγωνο σπίτι πρωταγωνιστεί η Μαίρη Χρονοπούλου στην τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση πριν φύγει από την ζωή σε ηλικία 90 ετών.
Αναφορά αξίζει να γίνει και σε 2 ακόμα εμβληματικά κτήρια που εκτυλίσσεται η σειρά και αυτά είναι. Το πάλε ποτέ στρατηγείο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα Αττικής και το κτήριο του ΟΤΕ στην Λεωφόρο Κηφισίας.
Το κτίριο στην Κάτζα
Το κτίριο στην Κάτζα, εκτείνεται σε έκταση 31 στρεμμάτων όπου έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:
– Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.
– Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.
– Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.
– Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.
Το κτίριο του ΟΤΕ
Το κτίριο του ΟΤΕ, σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε να κατασκευαστεί ένα επιβλητικό κτίριο στο Μαρούσι για να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες του Οργανισμού.
Λίγα χρόνια αργότερα διενεργήθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός σε δύο φάσεις. Η πρώτη με ελεύθερη συμμετοχή έληξε στις 4 Νοεμβρίου 1970 και προκρίθηκαν 12 ομάδες μελετητών σε σύνολο 28. Η επόμενη φάση έληξε στις 23 Απριλίου 1971 και μια οκταμελής επιτροπή επιστημόνων ανέλαβε να επιλέξει την καλύτερη πρόταση.
Πρώτο βραβείο δεν δόθηκε και η εκπόνηση της μελέτης για την ανέγερση του Διοικητικού Μεγάρου ανατέθηκε σε ομάδα μελετητών που πήρε το δεύτερο βραβείο.
Ήταν η ομάδα των αρχιτεκτόνων του Πλάτωνα Μασσέλου, Γρηγόρη Μαυρομμάτη και Δημήτρη Νάκου που τελικά ανέλαβαν και την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου. Η πρότασή τους προέβλεπε πολυώροφο κτίριο σχήματος «αστέρος εν κατόψει».
H μακέτα, το τοπογραφικό, η κάτοψη και η τομή της πρότασης που επελέγη για το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ. Τελικά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1974, με μερικές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο. Σε ένα οικόπεδο εμβαδού 52 στρεμμάτων σχεδίασαν κτίριο συνολικής δόμησης 64.785,10 τ.μ. και τα έντυπα της εποχής αποκαλούσαν το εγχείρημα ουρανοξύστη.
Το Μέγαρο ΟΤΕ στο αρχικό στάδιο κατασκευής (πάνω). Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να φιλοξενήσει τελικά τις υπηρεσίες του οργανισμού, ώστε λειτούργησε στη δεκαετία του ’80.
Η κατασκευή του συνδέθηκε με την είσοδο σε μία εποχή ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Είναι το όγδοο πιο ψηλό κτίριο στην Ελλάδα.