Το τηλεφώνημα και ο ορίζοντας της επίσκεψης στις ΗΠΑ - Τι είπε ο Τραμπ στον Μητσοτάκη για την ελληνική οικονομία
Ως ένας από τους παλαιότερους ηγέτες της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επενδύσει επάνω στις ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στη νέα περίοδο της διοίκησης Τραμπ. Στον ορίζοντα μπαίνει για το Μαξίμου η επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Φέρεντς Πούσκας Αρίνα, την περασμένη Παρασκευή, εξέφραζε την εκτίμηση ότι: «Θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Trump τις επόμενες μέρες», ήδη είχαν λειτουργήσει οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο επιτελείο του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Το ελληνικό αίτημα υπεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου στη Βουδαπέστη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, το Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε τη θετική ειδοποίηση, από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τράμπ συμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Flash.gr, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ανακάμψη που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία. Μάλιστα εκτός από τη σχετική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρεται να εξέφρασε και ο ίδιος την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί η ισχυρότατη σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και διπλωματικής ουσίας, πολυμερής συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έντι Ράμα, παρουσία και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Από την Ηρώδου Αττικού άλλωστε, κόντρα και στα αντιπολιτευτικά «καρφιά», αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία τη σειρά προτεραιότητας που πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν στα πρώτα τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τράμπ. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε, υπενθύμιζαν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πλέον ένας από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένας από αυτούς που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τράμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας.
Διπλωματικές πηγές στο Flash.gr: Στην ώρα της η συνάντηση
«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», έλεγε στον Flash.gr, ανώτερη διπλωματική πηγή, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ. Αυτό το μήνυμα είναι ενδεικτικό και της ελληνικής στάσης, απέναντι στην πολιτική αλλαγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με αυτήν τη φράση όμως, φωτογραφίζεται και η προετοιμασία που ήδη γίνεται, ώστε να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο.
Μια προετοιμασία, η οποία όπως λένε πηγές με γνώση όσων γίνονται στο διπλωματικό παρασκήνιο, δεν σχετίζεται απαραίτητα με πληροφορίες που έχουν ήδη το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα το ταξίδι της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Ουάσιγκτον κατά το προσεχές διάστημα. Πάντως μέχρι και την τελετή ορκωμοσίας, αναμένεται στο κέντρο των αποφάσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να βρεθούν πολλά πρόσωπα που δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ένα ταξίδι, βέβαια που ήταν από καιρό προγραμματισμένο, αλλά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «να ιχνηλατηθεί το νέο έδαφος στις ΗΠΑ», όπως μεταδίδεται στον Flash.gr.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα, για την επόμενη ημέρα, ποντάρει και στον ισχυρό, διακομματικό δεσμό που έχει σφυρηλατηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η πρόσκληση μάλιστα που είχε λάβει τον Μάιο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ήταν διακομματική καθώς την είχαν απευθύνει τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεμπουπλικανοί.
«Εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία, και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ διαχωρίζοντας μάλιστα τις ευρωαμερικανικές από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.