Το Τικ Τοκ, ο προπονητής εξέδρας και η μετωπική Μητσοτάκη-Κασσελάκη για νέους
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των ευρωεκλογών «ακονίζουν» ήδη τα «μαχαίρια» τους για τη μερίδα του λέοντος των περισσότερων από τους 400.000 νέους ψηφοφόρους τους οποίους διεκδίκησαν και στη μάχη των εθνικών εκλογών. Στην εκλογική εξίσωση για την ευρωβουλή οι υπολογισμοί που γίνονται στα κομματικά κομπιουτεράκια, συμπεριλαμβάνουν και τον παράγοντα της επιστολικής ψήφου που θα μεγαλώσει σημαντικά και αυτήν την δεξαμενή του εκλογικού σώματος, αφού πάνω από 1,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων όλων των ηλικιών μπορούν να προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψήφος των νέων άλλωστε αποτέλεσε μία από τις εκλογικές «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η διαφορά των τριών μονάδων στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία στην ψήφο των νέων 17 έως 24 ετών που κατέγραψε η κάλπη της 21ης Μαΐου (31,5% έναντι 28,8%), υπερδιπλασιάστηκε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία παρά την αποχή διατήρησε την πρωτιά στην ηλικιακή κατηγορία με 27,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20%.
Έτσι η αλλαγή στα αριθμητικά δεδομένα της ευρω-κάλπης που προκαλεί ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός διαμορφώνει και τις στρατηγικές των κομμάτων ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη πάει για την ανατροπή που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, από τρίτο κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κόβει πρώτος το νήμα στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Αυτό δείχνει το αντιπολιτευτικό χτύπημα του Στέφανου Κασσελάκη από τα χαρακώματα του …ΤikTok για το προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους νέους. Το ίδιο ενδιαφέρον για την κρίσιμη εκλογική μάζα φαίνεται και από τη συντονισμένη αντίδραση Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς που δεν σκοπεύουν να απωλέσουν τα πρωτεία που έδωσε η κρίσιμη εκλογική ομάδα στη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης εν μέσω των διασπάσεων στο κόμμα του, κατέβηκε στο γήπεδο της πολιτικής έχοντας για όπλο τα social media. Επιμένει στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες με τυχαίες, αλλά βιντεοσκοπημένες συναντήσεις με τράπερ και άλλους που κάνουν γκελ στη νεολαία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια βιντεοσκοπημένη ανάρτηση στο Twitter βγήκε απέναντι στο viral video του Κυριάκου Μητσοτάκη με το bucket hat να καλεί 90.000 18άρηδες και 19άρηδες, να αξιοποιήσουν το Youth Pass για «υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών». Η παρομοίωση του Πρωθυπουργό με «τον θείο που λέει ότι θα καθίσει με τη νεολαία”, μοιράζοντας, «φραγκοδίφραγκα, ενώ οι νέοι ζητούν προοπτική, εργασία, παιδεία και ποιότητα ζωής», απαντήθηκε με το ίδιο νόμισμα από την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προπονητή της εξέδρας» ο οποίος σαν τους άλλους στην κερκίδα «κουνάνε το δάχτυλο, κάνουν κριτική για όλα, χωρίς βέβαια να ξέρουν τι καλύτερο μπορεί να πάει και τι έχουν να προτείνουν».
Ο πόλεμος των νεολαίων
Το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του κ. Μαρινάκη δεν υπενθύμισε μόνο τα μέτρα υπέρ των νέων που έχει λάβει η κυβέρνηση από το 2019. Κατέστησε σαφές στον Στέφανο Κασσελάκη ότι η εκλογή του στην Προεδρία δεν μηδενίζει το κοντέρ της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, μια τακτική που εφάρμοσε κατά κόρον η Ηρώδου Αττικού και με τον Αλέξη Τσίπρα. Με μια έκφραση – καρμπόν «όπλισε» και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου στην αντιπαράθεση του Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Βλαχάκη. Στην κριτική του κ. Βλαχάκη ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι, νέοι κατά κύριο λόγο, δεν κατάφεραν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Γεωργίου σε πρώτο χρόνο με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι η συμμετοχή της συγκεκριμένης κατηγορίας ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία δεν διευκολύνθηκε ούτε στις βουλευτικές του 2019, αλλά ούτε και στο δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κλιμάκωσε την επίθεση του, επιστρατεύοντας ένα πανομοιότυπο – καρφί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδρύθηκε το 2023».