Το «θαυματουργό» αντιοξειδωτικό που καθυστερεί το γκριζάρισμα των μαλλιών - Σε ποιες τροφές υπάρχει
Ο λόγος για τη λουτεολίνη, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά και φαίνεται να λειτουργεί ως παράγοντας κατά του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

Σε κάποιους συμβαίνει αρκετά νωρίς, σε άλλους αρκετά αργά, κανείς όμως δεν το γλιτώνει: το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί μια φυσιολογική επίπτωση της γήρανσης στο σώμα μας, την οποία οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια.
Oμάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της απώλειας μελανίνης από τα μαλλιά.
Ο λόγος για τη λουτεολίνη, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά και φαίνεται να λειτουργεί ως παράγοντας κατά του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
Η μελέτη των ερευνητών επικεντρώθηκε σε τρία αντιοξειδωτικά, τη λουτεολίνη, την εσπερετίνη και τη διοσμετίνη, προκειμένου να εκτιμήσουν πώς επιδρούν στο γκριζάρισμα του τριχώματος ποντικών, τα οποία ανατράφηκαν έτσι ώστε να αποκτούν λευκές τρίχες όπως οι άνθρωποι.
Σε τρεις ομάδες ποντικών δόθηκε από ένα αντιοξειδωτικό, ενώ θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα μόνο στην ομάδα που έλαβε τη λουτεολίνη. Τα ποντίκια αυτά είχαν διατηρήσει μαύρο το τρίχωμά τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα είχαν αρχίσει να γκριζάρουν.
«Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπείες με λουτεολίνη, τόσο καταναλώνοντάς την όσο και αλείφοντάς τη στο δέρμα τους, διατήρησαν την έκφραση των ενδοθηλινών και του υποδοχέα τους. Αυτή η διατήρηση υποστηρίζει τις υγιείς οδούς μεταφοράς της μελανίνης, αποτρέποντας τη μείωση της δραστηριότητας των μελανοκυττάρων που συνήθως συνοδεύει το γκριζάρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Masashi Kato.
Η λουτεολίνη υπάρχει:
- Στο σέλινο
- Το μπρόκολο
- Τα καρότα
- Τα κρεμμύδια
- Τις πιπεριές
Συμπλήρωσε, όμως, ότι η ουσία αυτή φαίνεται να έχει περιορισμένη δράση στον κύκλο της τρίχας. Φαίνεται δηλαδή πως λειτουργεί καταρχάς στον χρωματισμό της υπάρχουσας τρίχας και όχι τόσο ενώ αυτή μακραίνει ή πέφτει.