Το συγκινητικό «αντίο» στον διασωστικό σκύλο ΜΑΧ -«Δεν θα ξανακάνει ποτέ έρευνα»
«2010- 29/12/2023
Αντίο. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου συνεργάτη φίλε
Ο Διασωστικός σκύλος ΜΑΧ δεν θα ξανακάνει έρευνα»
Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Χατζής, ο άνθρωπος που υπηρέτησε μαζί με τον Αρχιπυροσβέστη Max ως πυρονόμος και συνοδός του, τον αποχαιρετά. Το Διασωστικό σκυλί της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περίπου 13 ετών και σκόρπισε τη θλίψη, εντός και εκτός πυροσβεστικού σώματος.
Υπηρέτησε όμως πιστά τον άνθρωπο και άφησε πίσω του σπουδαίο έργο. 11 χρόνια στην υπηρεσία, συμμετείχε σε 110 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατάφερε να εντοπίσει 55 αγνοούμενους, λέει στο Flash.gr...
«Πραγματικά είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που ζει 13 χρόνια με έναν σκύλο και είναι κάθε μέρα μαζί, 24 ώρες το 24ωρο, δουλεύουν μαζί, πάνε μαζί για δουλειά, φεύγουν μαζί από τη δουλειά, είναι στο σπίτι του μετά, ζει με την οικογένειά του, ακολουθεί το συνοδό του στις διακοπές του...Ήταν ακόμα και στο γάμο μου. Ακολούθησε και ο σκύλος μαζί. Ναι, ήμουν και είμαι πάρα πολύ δεμένος με τον Max, η απώλειά του συντάραξε και εμένα και την οικογένειά μου.
Έχω βιώσει πολλές χαρές και λύπες μαζί του. Πολλές συγκινήσεις. Είναι μοναδικό για παράδειγμα, το συναίσθημα που αισθάνεται ο συνοδός -πέρα από τον σκύλο που σίγουρα χαίρεται- όταν εντοπίζει κάποιον. Αλλά επειδή έχω βρεθεί σε πολλές επιχειρήσεις, όπου έχουμε εντοπίσει ζωντανούς ανθρώπους, είναι απίστευτο το συναίσθημα όταν βλέπεις τα μάτια του αγνοούμενου και όταν βλέπεις τα μάτια των συγγενών. Αυτό είναι κάτι μοναδικό και το χρωστάω στον Max. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, είναι ένα συναίσθημα ικανοποίησης, ευχαρίστησης, ενθουσιασμού και σε τονώνει για να συνεχίζεις αυτό το έργο που είναι δύσκολο».
O κύριος Χατζής εξακολουθεί και μιλά σε ενεστώτα χρόνο, για τον τετράποδο συνεργάτη του. Από επιχειρήσεις μετά από σεισμικές δονήσεις, μέχρι αγνοούμενους σε δύσβατα μέρη και επισκέψεις σε ιδρύματα και σχολεία, ο Max έδινε μας λέει, πάντα το παρών! Μπήκε στην υπηρεσία τριών μηνών, από γονείς...πυροσβέστες! Εκπαιδεύτηκε για αρκετούς μήνες στη γερμανική γλώσσα και έμαθε να αναγνωρίζει περισσότερες από 30 εντολές. Γι αυτό και το ξανθό λαμπραντόρ, έγινε σύντομα ο συνάδελφος για τους ένστολους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα λόγια του Σώματος κατά τον αποχαιρετισμό, δείχνουν το σεβασμό, την αποδοχή, το σπουδαίο έργο του...
Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος
Αντίο συνάδελφε. Σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερες όποτε σου ζητήθηκε. Μας δίδαξες με τον επαγγελματισμό, την επιμονή και υπομονή σου στο πεδίο.
Διασωστικός Σκύλος ΠΣ, Αρχιπυροσβέστης Max.
Η εκπαίδευση του ήταν διαρκής. Πάντα όμως, βασιζόταν στην αγάπη που έχει ο σκύλος για τον άνθρωπο και το παιχνίδι. Γιατί όπως λέει και ο συνοδός του στο Flash.gr, ο Max όταν εντόπιζε κάποιον άνθρωπο με την ικανότητα της όσφρησης, το έκανε με ευχαρίστηση και περίμενε το "βραβείο" του ως ανταμοιβή.
Γι' αυτό και το 2017, αυτό το βραβείο ήρθε και επίσημα και δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι. Οι επιτυχίες του στο πεδίο εκείνη τη χρονιά ήταν τόσες πολλές, που μετά από ψηφοφορία του κοινού τιμήθηκε ως ο σκύλος της χρονιάς, από την εφημερίδα Πελοπόννησος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών...
«Ο Max ήρθε στην υπηρεσία μαζί με άλλους σκύλους, στην ηλικία των 3 μηνών, μόλις απογαλακτίστηκε. Ήταν η πρώτη φορά που προμηθευτήκαμε σκυλιά, από γονείς που και αυτοί υπηρετούσαν ως διασωστικοί σκύλοι στην Ελλάδα. Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην 6η ΕΜΑΚ Πάτρας με αρμοδιότητα τη Δυτική Ελλάδα ως βάση αλλά και με συμμετοχή σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Είναι ένας σκύλος, ο μοναδικός διασωστικός σκύλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και γενικότερα στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά. Δεν υπήρχαν άλλοι διασωστικοί σκύλοι, οπότε για όλα τα συμβάντα εξαφανίσεων και σεισμικά, καλούμασταν εμείς. Γι' αυτό και συμμετείχε σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. 110 αγνοουμένων προσώπων συν επιχειρήσεις σε σεισμικά γεγονότα, όπως ήταν της Κεφαλλονιάς και της Αχαϊας»
O τετράποδος Αρχιπυροσβέστης που έγινε "ένστολος" από κουτάβι, συνταξιοδοτήθηκε λόγω γήρατος και ακολούθησε τον συνοδό του, στο σπίτι του, ενώ ο κύριος Γιώργος Χατζής μετά την αποστρατεία του Max, μετακινήθηκε από την υπηρεσία σε άλλο νευραλγικό πόστο.