Το «σκανάρισμα» της Εθνικής Σκωτίας που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα Playoffs του Nations League
Η κλήρωση στη Νιόν ανέδειξε την Σκωτία αντίπαλο της Ελλάδας στα Playoffs του Nations League με σκοπό η Εθνική να ανέβει στη League A.
Τη Σκωτία «έβγαλε» από το μπαλάκι της κλήρωσης ο Ζοάν Τζουρού για αντίπαλο της Εθνική μας για τη φάση των Playoffs του Uefa Nations League.
Η Ελλάδα κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση του Group 2 της League B, που της δίνει τη δυνατότητα να παλέψει σε ζευγάρι αγώνων ώστε να ανέβει στο League A και να συνεχίσει το δύσκολο μονοπάτι για την είσοδο της στους ομίλους του Μουντιάλ 2026.
Η Σκωτία, μοιάζει, συγκριτικά με Βέλγιο, Ουγγαρία και Σερβία, ο πιο βατός αντίπαλος που θα μπορούσε να συναντήσει η αρμάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ωστόσο, ο στρατός των ταρτάν (σ.σ. το παρατσούκλι της Εθνικής Σκωτίας) είναι ομάδα που δεν πρέπει να υποτιμήσει κανένας.
Η ομάδα του Στιβ Κλαρκ βρίσκεται στην 44η θέση της Fifa ranking (έξι κάτω από την Ελλάδα), ανεβαίνοντας επτά θέσεις τον Νοέμβριο του 2024.
Το σύνολο του ρόστερ που δεν αποτελεί φόβητρο
Μπορεί, το σύνολο του ρόστερ να μην «γεμίζει» το μάτι. Ωστόσο, η ομάδα της Σκωτίας έχει πέντε δυνατά ομάδα που απαρτίζουν και τη βασική ενδεκάδα των παιχνιδιών. Ο λόγος για τους Άντριου Ρόμπερτσον, Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, Μπίλι Γκίλμουρ, Τσε Άνταμς και Τζον ΜακΓκίν. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι τα μεγαλύτερα φόβητρα της αντιπάλου της Εθνικής, με όλους τους παραπάνω να αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Ρόμπερτσον είναι το βασικό αριστερό μπακ της Λίβερπουλ, με τους ΜακΤόμινεϊ και Γκίλμουρ να συμπληρώνουν τη μεσαία γραμμή της Νάπολι, τον Τσε Άνταμς να σκοράρει κατά ριπάς για λογαριασμό της Τορίνο και τον Τζον ΜακΓκίν να είναι αρχηγός της Άστον Βίλα.
Αυτό κάνει την ενδεκάδα που παρατάσσει ο Στιβ Κλαρκ αρκετά ισορροπημένη σε άμυνα, κέντρο και επίθεση έχοντας τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω παίκτες σε κάθε γραμμή.
Το καλό για την Ελλάδα είναι πως κάπου εδώ σταματάνε και τα ονόματα που «τρομάζουν» για τον αντίπαλο της για τα Playoffs. Το υπόλοιπο σύνολο των Σκοτζέζων αποτελείται από παίκτες που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες.
Μια physical ομάδα με τη μεγαλύτερη... συγκομιδή βαθμών
Ωστόσο, ο τεχνικός τους φαίνεται να έχει βρει την κατάλληλη χημεία. Η Σκωτία δεν γέμιζε το μάτι ούτε στο Group 1 της League A, αλλά κατάφερε να πάρει την 3η θέση σε έναν αντικειμενικά δύσκολο όμιλο. Σκοράροντας επτά μόλις φορές, κάνοντας την μια ομάδα που δύσκολη βάζει τη μπάλα στο πλεκτό αλλά δύσκολα τη μαζεύει και από τα δικά της δίχτυα αφού δέχτηκε μόλις οκτώ.
Μάλιστα κατάφερε να τερματίσει μόλις μια θέση κάτω από τη δεύτερη Κροατία νικώντας αυτή και την Πολωνία τη δεύτερη φορά που συναντήθηκαν. Έφερε ισοπαλία με το μεγαθήριο του ομίλου Πορτογαλία και από εκεί που δεν είχε καταφέρει να μαζέψει ούτε έναν βαθμό στα πρώτα τρία παιχνίδια έφτασε στην τελευταία αγωνιστική να «ακουμπάει» την είσοδο της στη Finals φάση της διοργάνωσης μαζεύοντας 7 βαθμούς.
Σε έξι παιχνίδια στο Group 1, κατά μέσο όρο είχε 46.8% κατοχή της μπάλας (είναι αρκετή για ένα «αουτσάιντερ»), δείχνοντας πως της αρέσει αρκετά να κρατάει τη μπάλα στα πόδια της. Επίσης είχε 8.8 τελικές στο τέρμα, με τις 1.8 από αυτές να είναι μεγάλες ευκαιρίες σύμφωνα με τη στατιστική. Ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει, ότι η Σκωτία μπορεί να μην δημιουργεί πολλές ευκαιρίες στα παιχνίδια της, αλλά άπαξ και βρεθεί παίκτης της σε θέση να απειλήσει μπορεί εύκολα να αποδειχτεί μοιραίο. Τέλος, έχει 45.2 κερδισμένες μονομαχίες σε αέρα και χορτάρι, χαρακτηρίζοντας την σκληρή ομάδα.
Εκτός από τα παραπάνω, μιλάμε και για την ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών από τους «τρίτους» της League A. Μπορεί να μην φαντάζει κάτι το αξιοσημείωτο αλλά αν σκεφτεί κανείς με την επιθετική ποιότητα των αντιπάλων της, είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Οπότε, ναι. Ο... στρατός των ταρτάν δεν τρομάζει. Αλλά μόνο στο μάτι, καθώς η αρμάδα του Στιβ Κλαρκ μπορεί να τελειώσει, ακόμα και με... σχετική άνεση, τις ελπίδες της Εθνικής μας για είσοδο στο Παγκόσμιο Κύπελλου των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά το 2026.