Το ρομπότ μου μαγειρεύει καλύτερα από το δικό σου - Ο ρόλος του GPT
Μπορεί ένα ρομπότ να μαγειρέψει ένα ωραίο φαγητό, να ορίσει τις ποσότητες, τα υλικά και να ξέρει ποιος πεινάει περισσότερο στην οικογένεια και ποιες είναι οι διατροφικές του ιδιαιτερότητες; Θεωρητικά ναι, ωστόσο πόσο εφικτό και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;
Σε πολλές αλυσίδες εστίασης τα ρομπότ εδώ και χρόνια μπορούν να μαγειρέψουν απλά πράγματα, όπως μπέργκερ και πίτσες, με τον ίδιο τρόπο που τα ρομπότ κάνουν και διάφορες άλλες εργασίες εδώ και 50 χρόνια, ακολουθώντας ωστόσο οδηγίες που τους έχουν δοθεί από την αρχή της κατασκευής τους, επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα ξανά και ξανά.
Όμως ένα ρομπότ δεν μπορεί – εάν προηγουμένως δεν έχει προγραμματιστεί – να γνωρίζει σε ποιο ντουλάπι βρίσκονται τα υλικά και σε ποιο ράφι τα μαγειρικά σκεύη. Επίσης είναι σχεδόν αδύνατον σε περίπτωση που ένα από τα υλικά αχρηστευτεί (πχ το αλεύρι) να γνωρίζει το ρομπότ πως και με ποιο υλικό μπορεί να το αντικαταστήσει.
Ο στόχος των κατασκευαστών ρομπότ βρίσκεται πολύ ψηλότερα από την παρασκευή ενός μπέργκερ με πίκλες ή χωρίς. Προγραμματιστές αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες αναζητούν τρόπους να διδάξουν τα ρομπότ όχι απλά να μαγειρεύουν αλλά να έχουν την απόλυτη γνώση σχετικά με κάθε είδος κουζίνας (ελληνική, κινέζικη, μεξικάνικι κ.ο.κ), να ξεχωρίζουν πως ορίζει ο κάθε λαός την έννοια του πικάντικου, του γλυκού και άλλων γεύσεων, αλλά και να ανανεώνουν τις πληροφορίες που διαθέτουν ανάλογα με το τι μπορεί να φάει ή όχι ένα μέλος της οικογένειας για χάρη της οποίας το ρομπότ θα μαγειρεύει.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού οι επιστήμονες σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να παντρέψουν τη γνώση των GPT με τις ικανότητες ενός ρομπότ. Κι αυτό διότι το GPT διαθέτει κάτι που δεν έχουν τα ρομπότ. Δηλαδή την πρόσβαση στη γνώση σχεδόν σε οτιδήποτε έχουν γράψει οι άνθρωποι, από κβαντική φυσική μέχρι το ξεπάγωμα ενός φιλέτου σολωμού. Στον αντίποδα τα ρομπότ έχουν αυτό που δεν έχει το GPT, δηλαδή σώμα, που μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, συνδέοντας τις λέξεις με την πραγματικότητα.
Ωστόσο παρά τα εντυπωσιακά βίντεο στο διαδίκτυο με ρομπότ που σκουπίζουν το σπίτι, ρομποτικά σκυλιά, ρομποτικούς νοσοκόμους και ρομποτικά αυτοκίνητα καμία από αυτές τις μηχανές δεν διαθέτει την ευελιξία ενός ανθρώπου.
Οι ειδικοί είναι διχασμένοι καθώς αρκετοί δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το ενδεχόμενο ενός μεγάλου άλματος στην νοημοσύνη των ρομπότ, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν την προοπτική αυτή με σκεπτικισμό, σημειώνοντας πως τα GPT παρουσιάζουν διάφορα λάθη, ενώ τίθεται θέμα και παραβίασης της ιδιωτικότητας.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα χρόνια θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς στην εξέλιξη αυτή και δεν αποκλείεται το οικιακό σας ρομπότ να σας καλεί στο τηλέφωνο για να σας ρωτήσει τι τραβάει η όρεξή σας.