Το ραντεβού με τον Χάρη Δούκα, τι φοβάται ο Πολάκης, πολλά road show
Περίεργοι καιροί. Πριν λίγες εβδομάδες κανείς δεν θα έκανε την πρόβλεψη ότι στη δημοκρατική Νότια Κορέα θα κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, ούτε ότι με την «επέλαση» μιας πολιτοφυλακής θα καταρρεύσει σε λίγες μέρες ο δικτάτορας της Συρίας Άσαντ.
Κι όμως, η εξέλιξη στην Συρία έγινε επειδή το καθεστώς Άσαντ βασιζόταν στη ρωσική υποστήριξη, η οποία δεν ήταν πλέον επαρκής. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να βοηθήσει όλα τα κράτη - δορυφόρους της. Τώρα, κινδυνεύουν οι μοναδικές στρατιωτικές βάσεις της στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο που βρίσκονται στη Συρία, στις ακτές της Λαττάκειας. Οι διαδηλώσεις στο πρώην σοβιετικό κράτος της Γεωργίας, όπου οι άνθρωποι, όπως και οι Ουκρανοί παλαιότερα, φαίνονται αποφασισμένοι να οικοδομήσουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης πρόβλημα του Πούτιν.
Παράλληλα, τα πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ, εναντίον του Ιράν, αποδυνάμωσαν το ισλαμικό κράτος και άφησε χωρίς στήριξη τον Άσαντ, παρότι τώρα χάνει τον διάδρομο προς την Μεσόγειο, αλλά κυρίως την χερσαία πρόσβαση στο Λίβανο αφήνοντας εκτεθειμένη και την πλήρως ελεγχόμενη Χετζμπολάχ.
Τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον μιας χώρας, που όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι ενιαία.
Παραίτηση Πατέλη
Η παραίτηση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, έκανε αίσθηση αλλά δεν έπρεπε να ξαφνιάσει. Ο κ. Πατέλης είναι τεχνοκράτης όχι επαγγελματίας πολιτικός, ήρθε με κάποιους συγκεκριμένους στόχους που μάλλον πέτυχε, βοηθώντας την πατρίδα του το 2019 και ειδικά την οικονομία που η διεθνής αξιοπιστία της ήταν στο ναδίρ. Παραμένει βαθιά αφοσιωμένος στον Πρωθυπουργό αλλά μετά από 5 χρόνια θεώρησε ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα.
Έχει ήδη ξεκινήσει την συγγραφή ενός βιβλίου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία — πώς η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και την αξιοπιστία της με τους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κλείσει κάτι άλλο για τη συνέχεια, το πρώτο που θα κάνει στο νέο έτος, είναι να πάει διακοπές. Αργότερα όλα είναι ανοικτά, είτε εδώ στην κεντρική τράπεζα, είτε αλλού.
Πάντως μαθαίνω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε και δεύτερη αποχώρηση από το Μ. Μάξιμου.
Συνάντηση με Χ. Δούκα
Μια και είμαστε στα περίχωρα του Μ. Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Με την ευκαιρία να αποκαλύψω ότι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, μάλλον έχει λίγο αποστασιοποιηθεί τελευταία από τα κομματικά. Και για να σας πω την αλήθεια, δεν νομίζω να δυσαρεστήθηκαν στην Χ. Τρικούπη. Πάντως το γεγονός ότι μετά τον πρόεδρο Ανδρουλάκη υπάρχει πρωθυπουργική συνάντηση με τον κ. Δούκα, έχει την σημασία του. Τα σύμβολα πάντα έχουν αξία.
Νέα τακτική
Μια και είπα ΠΑΣΟΚ, να σας ενημερώσω ότι, όσο και αν σας φανεί παράξενο, αρχίζουν να υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις, ως προς την αντιπολιτευτική τακτική. Πρώτη, η κ. Διαμαντοπούλου, έχει μαθαίνω διαφωνίες με κάποιες προτάσεις συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη, που κινούνται σε μια λογική «ευθεία και για όλα σύγκρουση» με την κυβέρνηση. Στην ίδια περίπου γραμμή, κινείται και ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος μετά την εγχείρηση του επανάκαμψε, καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει «συγκροτημένη, σταθερή και μελετημένη αντιπολίτευση» και προτείνει «να μην ασχολούμαστε καθόλου με το τι κάνει ο Σύριζα». Σε αυτό το δεύτερο έχει συμπαραστάτη και την κ. Διαμαντοπούλου.
Δεν είναι όμως βέβαιο, ότι η γραμμή αυτή έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των άλλων μελών του νέου ανώτατου οργάνου του κινήματος.
Τι φοβάται ο Πολάκης
Στο Σύριζα, όλα τα θαύματα κρατούν λίγο. Δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε τον νέο Πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο κι άρχισαν τα όργανα με τον Παύλο Πολάκη. Θέλει λέει θέση αντιπροέδρου, η οποία όμως δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Ο πρόεδρος Φάμελλος δεν δείχνει διατεθειμένος να του κάνει το χατίρι κι έτσι ο σύντεκνος Παύλος, «δίνει ραντεβού» στο Συνέδριο (όποτε γίνει) ώστε να προτείνει αλλαγή καταστατικού και να πάρει τη θέση του Αντιπροέδρου. Συμβουλεύτηκα ειδικούς ψυχολόγους για το θέμα και η διάγνωση τους είναι ότι αυτό που θέλει δεν είναι η (άχρηστη) θέση του Αντιπροέδρου αλλά να επιβάλει ότι είναι ο δεύτερος πόλος του (μισού) κόμματος και να κάνει αισθητή την παρουσία του. Φοβάται μην τον ξεχάσουν. Κι αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να το κοιτάξει.
Σαφάρι προβολής
Χωρίς προηγούμενο είναι τα road show και τα επενδυτικά συνέδρια στα οποία συμμετέχουν οι εγχώριες εταιρείες το τελευταίο διάστημα. Ένα… σαφάρι εξωστρέφειας και προβολής από τράπεζες και άλλες εισηγμένες σε μια συγκυρία αρκετά νευραλγική, μετά από εξαιρετικές ανακοινώσεις 9μήνων και με την οικονομία να πηγαίνει καλά, όπως επιβεβαιώνουν διεθνείς φορείς παγκοσμίου κύρους, όπως ΟΟΣΑ, Κομισιόν και Ε.Ε.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μπαράζ επενδυτικών συνεδρίων σε Γενεύη, Πράγα, Παρίσι και την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου έδωσαν το παρόν 38 εισηγμένες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Χθες λοιπόν, στη Νέα Υόρκη έλαβε χώρα το συνέδριο της Capital Link που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Κατόπιν, οι Έλληνες χτυπάνε το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης στο ναό του χρήματος, τη Wall Street.
Πάνω από 20 εισηγμένες ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη. Το παρών έδωσαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και εταιρείες όπως Αεροδρόμιο Αθηνών, Attica Bank, Attica Group, Avax, Dimand, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, Ideal, Ακτωρ, Lamda, Metlen, ΔΕΗ και Trastor.
Γενναιόδωρη η Scope Ratings
Γενναιόδωρος με την Ελλάδα είναι ο γερμανικός οίκος Scope Ratings που πέρυσι, το 2023 ήταν ο πρώτος που «έσπασε» το ταμπού και έδωσε επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, ενώ την περασμένη Παρασκευή προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης BBB (από ΒΒΒ- στην προηγούμενη αξιολόγηση του Ιουλίου). Έτσι, ανέβασε τη χώρα μας πιο ψηλά στο investment grade και διατήρησε το outlook σταθερό.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης είναι ο πρώτος που ανοίγει τον δρόμο σε υψηλότερες αξιολογήσεις για την Ελλάδα, ενώ ήταν και ο πρώτος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, ως προπομπός για τις κινήσεις των μεγαλύτερων οίκων.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, η οποία οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Επιπλέον, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η διαρκής υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενισχύουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.