Το πρώτο τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Τασούλα: Μπροστά μας οι καλύτερες μέρες, να πάει καλά η οικονομία
Γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον σε εξέλιξη εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας-Ευρώπης περιστράφηκε η συνάντηση Τασούλα-Μητσοτάκη.
Γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον σε εξέλιξη εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας-Ευρώπης περιστράφηκε η συνάντηση Τασούλα-Μητσοτάκη, πρώτη στην καθιερωμένη από την θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πρακτική ο πρωθυπουργός να συναντά και να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα τρέχοντα ζητήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ως χώρα, αλλά και ως ήπειρος είμαστε αντιμέτωποι με τον εμπορικό πόλεμο από ΗΠΑ και ότι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι απρόβλεπτα αλλά όλοι οι πόλεμοι έχουν χαμένους και κανέναν κερδισμένο και εξέφρασε την ελπίδα σε ό,τι αφορά σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια εμπορική συμφωνία αμοιβαία ωφέλιμη καθώς το εμπόριο είναι μεγάλο και πολυποίκιλο που οποιαδήποτε διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στη βαλκανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μητσοτάκης: Απαραίτητη η οικονομική σταθερότητα
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η οικονομική σταθερότητα της χώρας και ότι σε οποιαδήποτε αναταραχή το να υπάρχει σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο. Εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του για τις ελπίδες στις δυνατότητες οικονομίας και ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, ενώ τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος γιατί οι ενδείξεις είναι θετικές επισημαίνοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της UNESCO να χαρακτηριστεί η ημέρα θανάτου του Διονύσιου Σολωμού ως ημέρα ελληνικής γλώσσας την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία, γιατί η ελληνική γλώσσα δεν ομιλείται από εκατομμύρια όπως άλλες γλώσσες, όμως έχουμε βαριά ιστορία και η αναγνώριση στο επίπεδο της UNESCO και η υποχρέωση που έχουμε ως προστάτες ελληνικής γλώσσας να την προστατεύσουμε και να την αναπτύξουμε περισσότερο.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε ως χρήσιμη την παράδοση που άρχισε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την η ενημέρωση μεταξύ δύο θεσμικών παραγόντων.
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η οικονομία πρέπει να πάει καλά
Αναγνώρισε ότι στην τρέχουσα συγκυρία υπάρχει ένα πρόβλημα δυσπροσαρμοστίας στο διεθνή στίβο και ότι αυτό αναδεικνύει την ανάγκη προετοιμασίας και γρήγορης προσαρμοστικότητας σε συνθήκες, καθώς έχουμε αλλαγές στην αμφισβήτηση στο γεωπολιτικό πεδίο, στο γεωοικονομική. Έχουμε απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό, αυτό μόνο χαμένους έχει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι από τον εμπορικό πόλεμο μόνο χαμένοι υπάρχουν και εξέφρασε την ευχή οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται να έχουν μια θετική κατάληξη. Μίλησε για την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου και για την εθνική ανάταση και συνοχή που ένιωσε.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφερόμενος στην καθιέρωση ημέρας ελληνικής γλώσσας από την UNESCO ευχήθηκε να ανοίξει τους ορίζοντες αξιοποίησης του μεγαλύτερο όπλου μας, του πολιτισμού. «Τα δύο Νόμπελ έχουν να κάνουν με την ελληνική γλώσσα. Και οι δύο νομπελίστες ο Σεφέρης και ο Ελύτης είπαν ότι τιμάται η γλώσσα η ελληνική. Αυτό το πολιτιστικό όπλο αξίζει αν αξιοποιηθεί, θα μας ενώσει, το χρειαζόμαστε, θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει άλμα στο εξωτερικό κραδαίνοντας στοιχεία που αναδεικνύουν παράδοση.
Η ομιλία που έκανε το 1959 στη διεθνή τράπεζα ανασυγκρότησης ο Ξενοφών Ζολώτας, που έκανε ομιλία δύο σελίδων χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις στα αγγλικά και εντυπωσίασε ακροατήριο. Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε επιτυχίες τέτοιες» τόνισε.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε και στα θέματα της οικονομίας επισημαίνοντας ότι είναι η οικονομία που πρέπει να πάει καλά ζητώντας η πολιτεία να φροντίζει ώστε η ποθητή κοινωνική συνοχή να οδηγήσει σε τρόπους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. «Ο ελληνικός λαός θέλει να είναι ασφαλής και να προκόψει. Και οι δύο παράγοντες όμως εξαρτώνται από την οικονομία. Η πολιτεία πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα όχι βήματα ώστε το μέρισμα της επιτυχίας να μετατραπεί σε ενίσχυση ασφάλειας και κοινωνικής προκοπής» ανέφερε.