Το προφίλ των ασφαλισμένων που εντάσσονται στο ΤΕΚΑ
Ξεκινά η δεύτερη φάση της επενδυτικής λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)
Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της επενδυτικής λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)» έχει ξεκινήσει. Μέχρι σήμερα οι εισφορές των ασφαλισμένων επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου, τα οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο επόμενο στάδιο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενες μήνες, προβλέπεται τοποθέτηση των χρημάτων των ασφαλισμένων στο προκαθορισμένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν του ΤΕΚΑ.
Πρόκειται για το βασικό επενδυτικό προϊόν που προσφέρεται στους ασφαλισμένους του Ταμείου και συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας, για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί ποτέ περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ασφαλισμένων που επιλέγουν να ενταχθούν σε αυτό το νέο, καινοτόμο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος ηλικίας των ασφαλισμένων που εντάσσονται στο ΤΕΚΑ ανέρχεται στα 25,6 έτη. Συνολικά, έχουν ενταχθεί σε 370.000 ασφαλισμένοι. Παράλληλα, το σύνολο των εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων είναι 136.000, ενώ οι εργοδότες οικοδομικών έργων αγγίζουν τις 12.000. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία «αιμοδοτούν» το νέο ταμείο.
Σημειώνεται ότι η επενδυτική λειτουργία του ταμείου χωρίστηκε σε τρεις περιόδους ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα. Ο αρχικός σχεδιασμός του ταμείου είναι το 2025, οι επιλογές των ασφαλισμένων να διευρυνθούν και πέρα του προεπιλεγμένου προϊόντος.
Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχονται στους ασφαλισμένους κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για όσους επιλέξουν μόνοι τους επίπεδο κινδύνου (συντηρητικό, ισορροπημένο, δυναμικό) για την επένδυση των εισφορών τους. Εκτιμάται δε ότι το 2027 το ταμείο θα προχωρήσει στη σύσταση μητρώου επαγγελματιών διαχειριστών επενδύσεων.