Το πράσινο ξέπλυμα της πυρηνικής ενέργειας και η απειλή ενός «αιώνιου χειμώνα»
Ξεχάσαμε γρήγορα το Ναγκασάκι, τη Χιροσίμα, το Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα.
Η Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον, που κηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το 2019, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συμπεριλαμβάνει με πρόσφατες αποφάσεις της την πυρηνική ενέργεια στις χρηματοδοτήσεις (δισεκατομμυρίων ευρώ) για τις περιβαλλοντολογικά βιώσιμες επενδύσεις.
Πρόκειται για ένα πράσινο ξέπλυμα στο όνομα της πράσινης μετάβασης που προϋποθέτει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εξυπηρετεί κυρίως γαλλικές εταιρείες που κάνουν σχέδια επέκτασης της εφαρμογής της πυρηνικής τεχνολογίας που διαθέτουν.
[caption id="attachment_1903086" align="alignnone" width="620"] Το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου[/caption]
Παράλληλα όμως διαθέτουν και χρέη όπως η EDF που χρωστά περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει μέχρι το 2030 να επενδύσει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα, η οποία σημειωτέον δεν διαθέτει χώρο τελικής διαχείρισης των πυρηνικών της αποβλήτων. Αυτά για όσους νομίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, καθαρή ή εύκολη λύση.
Το θέμα μάλιστα στη Γαλλία εκκρεμεί και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Βέβαια μη νομίζετε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι κάτι που υπάρχει μόνο στη Γαλλία. Σις ΗΠΑ υπάρχουν 94 αντιδραστήρες στην Ιαπωνία 55, στην Κίνα 27 και στη Ρωσία 36, ενώ η πυρηνική ενέργεια καλύπτει ήδη πάνω από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γαλλία (με 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες), Ηνωμένο Βασίλειο (15), Ολλανδία (1), Ουκρανία (15), Σουηδία (8), Βέλγιο (7), Γερμανία (7), Ισπανία (7), Τσεχία (6), Ελβετία (5), Ουγγαρία (4), Σλοβακία (4), Φινλανδία (5), Βουλγαρία (2), Ρουμανία (2), Σλοβενία (1 από κοινού με την Κροατία), Αρμενία (1) δίνουν την αληθινή εικόνα μιας Ηπείρου που είναι γεμάτη πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Έναν μάλιστα διαθέτει και η Ελλάδα στον Δημόκριτο στην Αγία Παρασκευή αλλά είναι καθαρά ερευνητικός, ενώ δύο (με τις ευλογίες της Ρωσίας) κατασκευάζει η γειτονική Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World nuclear Industry Reports (WNISR) το 2019, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε τον 10% των αναγκών σε ενέργεια σε παγκόσμια βάση. Ο μέσος όρος ηλικίας των αντιδραστήρων ξεπερνά τα 32 χρόνια με τους αρχαιότερους να βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Για να καταλάβει κάποιος την επίδραση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο περιβάλλον μίας χώρας (χωρίς να συζητάμε για πιθανό ατύχημα) διαβάστε (και δείτε την παρακάτω φωτογραφία) για το τι συνέβη τον Φεβρουάριο του 2021 στη Γαλλία.
[caption id="attachment_1903083" align="alignnone" width="556"] Φεβρουάριος 2021. Πυκνές χιονοπτώσεις στο Cattenom της Γαλλίας λόγω της λειτουργίας του τοπικού πυρηνικού εργοστασίου.[/caption]
Το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου κοντά στην πόλη Cattenom της επαρχίας Moselle στη Γαλλία. Η χιονόπτωση δεν οφείλονταν σε κάποιο βαρομετρικό σύστημα, αλλά συνέβη λόγω της δημιουργίας νεφών από τους πύργους ψύξης τους εργοστασίου και της συμπύκνωσης των υδρατμών λόγω του έντονου κύματος ψύχους που έπληττε τη χώρα!
Ένας «αιώνιος» χειμώνας ή όλεθρος δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή για το μέλλον.
Στο απευκταίο αλλά πιθανό σενάριο που οι Γερμανοί και Αυστριακοί πράσινοι υποχωρήσουν υπό την πίεση του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, ο λόγος πρέπει να περάσει ξανά πως συνέβη στις δεκαετίες του 70 και του 80, στις κοινωνίες.
Αυτές θα πρέπει να αντιδράσουν στις επικίνδυνες πολιτικές "απανθρακοποίησης με ένα κόκκινο κουμπί" που όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν πατηθεί από λάθος. Η λύση δεν είναι απλή αλλά σίγουρα απαιτεί περισσότερες και πιο γρήγορες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ως φορολογούμενοι, στηρίζουμε ήδη την αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας, μην "πληρώσουμε" και τα πυρηνικά εξαγωγικά της σχέδια.