Politico: Στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης ο Μακρόν - «Σύνθετο μυαλό, δεν έχει φίλους, είναι ένα κουτάβι»
Μετά την ιστορική ανατροπή των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η Γαλλία είναι πιο διχασμένη πολιτικά από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. O Eμανουέλ Μακρόν είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτού του δράματος και το Politico τον «βάζει» στο... ντιβάνι της ψυχανάλυσης.
Τον περασμένο μήνα, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δικές του συμβουλές, ο αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο στοίχημα που έχει ρίξει την πολιτική της χώρας στο χάος, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το Politico.
Την Κυριακή, σε ποσοστό ρεκόρ προσέλευσης, οι Γάλλοι αψήφησαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντίθετα, αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ακροαριστερών βουλευτών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες γράφοντας ιστορία.
Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν σε ρήξη, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και σε τροχιά για μια μακρινή δεύτερη θέση στο κοινοβούλιο. Η Γαλλία είναι τώρα πιο διχασμένη πολιτικά από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η ετυμηγορία των Γάλλων πρέπει να είναι καταστροφική σε κάποιο επίπεδο για έναν πρόεδρο που - το 2022 εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία - φαινόταν ότι έχει πείσει τον εαυτό του ότι το θράσος, οι δυνάμεις αποπλάνησης και η επίδειξη δύναμης που επιδείκνυε θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτική δυσκολία.
«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», ανέφερε ένας από τους στενότερους συμβούλους του στο ταξίδι για την Κίνα. «Και πραγματικά μισεί να χάνει».
«Θέλει να σαγηνεύσει τους πάντες», είπε ένα άλλο μέλος του στενού κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει προσωπικό μίσος για αυτόν… είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους – και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποδομήσουμε τον ηγέτη μας».
Ο Μακρόν βρίσκει πλέον παρηγοριά στο γεγονός ότι ανατράπηκε το «μαύρο θεριό» που είναι η ακροδεξιά. Και τουλάχιστον παραμένει ο ακόμη κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας πραγματικά σαγηνευτικός χαρακτήρας με σύνθετο μυαλό. Διαθέτει μια μαγνητική γοητεία, έχει ασυνήθιστα μεγάλα χέρια και διαπεραστικό βλέμμα.
«Είναι πολύ ευγενικός και όσο τον πλησιάζω τόσο περισσότερο εντυπωσιάζομαι από αυτόν», είπε ένας στενός του συνεργάτης. Αλλά «δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους, κανένας από αυτούς δεν είναι μεγαλύτερος και πιθανώς το 80 τοις εκατό από αυτούς είναι άνδρες. Περιβάλλεται από συμβούλους που είναι όλοι νέοι άνδρες και όλοι γοητευμένοι από αυτόν».
Το «Μακρονικό» παράδοξο
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τη στάση του Γάλλου προέδρου ως «Μακρονικό» παράδοξο. Δηλαδή, εμφανίζεται ταυτόχρονα ως ένας παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα αλλά και ως κουτάβι που απελπίζεται για αγάπη. Ένα ευγενικό, γοητευτικό και ζεστό άτομο χωρίς σχεδόν φίλους. Ένας πολιτικός λιανικής που δεν μπορεί να συνδεθεί με το γαλλικό κοινό.
Μάλιστα αναρωτιέται «Γιατί οι οι Γάλλοι τον μισούν τόσο πολύ;». Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοί του «Είναι ένας παράξενος — τον θεωρούν αλαζόνα, ελιτίστα, άσχετο και ξένο για τους Γάλλους. Όλα ξεκινούν από την ανορθόδοξη σχέση του με την Μπριζίτ. Γνωρίστηκαν στο σχολείο όταν εκείνος ήταν μαθητής ακόμη και εκείνη δασκάλα, παντρεμένη με τρία παιδιά. Παντρεύτηκαν το 2007, όταν εκείνος ήταν 29 και εκείνη 54».
«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά τίποτα από τη βαρύτητα του», ανέφερε ένας πρώην συνεργάτης του όταν ήταν επενδυτικός τραπεζίτης των Ρότσιλντ. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν μεγάλο λόγο. Η Γαλλία μισεί τον Μακρόν με μοχθηρό πάθος».
Στη σελίδα του στη Wikipedia, κάτω από την αναφορά για την οικογενειακή του κατάσταση αναγράφονται μόνο δύο ονόματα: Μπριζίτ Μακρόν και «Νέμο (σκύλος).»
Το γαλλικό εκλογικό σώμα έχει συνηθίσει οι πρόεδροί του να είναι οικογενειάρχες αλλά να έχουν ερωμένες, παιδιά εκτός γάμου και σκάνδαλα στην πλάτη τους.
Δεν περιφρόνησαν τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή είχε σχέση με τη Γαλλίδα ηθοποιό και παραγωγό ταινιών, Ζουλί Γκαγιέ, — αν μη τι άλλο, το περιστατικό μάλλον ενίσχυσε την εικόνα του. Τον περιφρονούσαν επειδή φαινόταν γελοίος όταν φωτογραφήθηκε να είναι συνοδηγός σε ένα μικρό σκούτερ με ένα μη κολακευτικό κράνος μοτοσικλέτας. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φαίνεσαι γελοίος στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων.
Και ενώ ο Μακρόν μπορεί να μην φαίνεται γελοίος στο γαλλικό κοινό, συχνά φαίνεται ψεύτικος και ανειλικρινής. Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται λίγο λιγότερο από άνθρωπος, λίγο υπερβολικά τέλειος, σαν ένα ρομπότ με ανθρωπόμορφη μορφή.
Πράγματι, μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, με φωτογραφικές λήψεις cosplay — αξύριστος με στρατιωτική κουκούλα σε προφανή μίμηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy ή να παίρνει μια βαριά τσάντα σε μια έντονη πυγμαχία.
«Όλα είναι στημένα σαν μια θεατρική παράσταση. Κάνει πάντα στάση και ποζάρει. Η ψυχολογία του είναι συναρπαστική αλλά ταυτόχρονα ανησυχητική» αναφέρει ένας ψυχολόγος στο Politico. Οι ενδυματολογικές του αλλαγές συνοδεύονται πάντα από αλλαγές στη συμπεριφορά, το ύφος και τη γλώσσα του σώματος του.
«Ο Μακρόν δεν θα σας αφήσει να φύγετε από μια συνάντηση μέχρι να πειστεί ότι κατάφερε να σας πείσει, ότι έχει πείσει με όποιον μιλάει», αναφέρει συνεργάτης του. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το Politico, είναι ότι η επιμονή του μπορεί εύκολα να αποτύχει.