Πεκίνο και Μόσχα προσπαθούν να εμποδίσουν την αμερικανική κυριαρχία στο Διάστημα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να επιτεθούν η μία στους δορυφόρους της άλλης
Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα της Ουκρανίας κατά την έναρξη της εισβολής το Φεβρουάριο του 2022, μία άλλη λιγότερο εμφανής επίθεση ήταν ήδη σε εξέλιξη – μία κυβερνοεπίθεση που έριξε το Ίντερνετ που συνδέεται με το δίκτυο των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Αυτή η τεχνολογική επίθεση – που έγινε από τη Ρωσία ακριβώς μία ώρα πριν τη στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 – είχε ως στόχο να διαλύσει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Κιέβου στην έναρξη του πολέμου, υποστηρίζουν Δυτικές κυβερνήσεις.
Η κυβερνοεπίθεση, που χτύπησε τα μόντεμ που συνδέονται με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες – διακόπτοντας τη λειτουργία αιολικών πάρκων στη Γερμανία και κόβοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μετά την επίθεση, η Ουκρανία αναζήτησε διαφορετικούς τρόπους για να συνδεθεί ξανά στο Ίντερνετ.
Όμως, για τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς αναλυτές για θέματα ασφάλειας η κυβερνοεπίθεση έδειξε το πώς οι δορυφόροι – που παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο για τον στρατό και τη θέση των στρατευμάτων, τις τηλεπικοινωνίες και την αποστολή όπλων – μπορούν να γίνουν σημαντικός στόχος σε περίπτωση πολέμου.
Η προσοχή στρέφεται στο... Διάστημα
Καθώς οι χώρες και οι επιχειρήσεις φτιάνουν δορυφόρους, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αναζητούν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να διακόψουν, ακόμα και να καταστρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία των αντιπάλων – όχι μόνο στο έδαφος, όπως έγινε με τη ρωσική επίθεση – αλλά και στο Διάστημα.
Οι δοκιμές γίνονται για όπλα από τεράστια λέιζερ έως και πυραύλους ή διαστημόπλοια κατά δορυφόρων, με τη δυνατότητα να παρέμβουν στην τροχιά τους.
Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται μπροστά στην κούρσα αυτών των εξοπλισμών και θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν η μία στους δορυφόρους της άλλης.
Ένα ακραίο παράδειγμα τέτοιου όπλου ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές της χρονιάς όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άφηναν να εννοηθεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο που θα βρίσκεται στο Διάστημα για να καταστρέφει δορυφόρους – ισχυρισμό τον οποίο η Μόσχα διέψευσε.
Οι καταστροφικές συνέπειες
Όμως, πέραν των στρατιωτικών δορυφόρων που μπορεί να επηρεαστεί, ένα τέτοιου είδους όπλο θα μπορούσε να έχει τεράστιες και καταστροφικές συνέπειες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραλύσει δορυφόρους που οι χώρες χρησιμοποιούν για μία σειρά ενεργειών, όπως την πρόβλεψη του καιρού ή το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, από τις τράπεζες μέχρι την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, ακόμα και την κίνηση των ασθενοφόρων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εκτοξεύει δορυφόρο για να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους που βρίσκονται κοντά στη γήινη τροχιά, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά από εκτοξεύσεις δορυφόρων που έγιναν το 2019 και το 2022 για πόλεμο στο Διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών από άλλες χώρες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει σημαντικά την τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι' αυτό τον σκοπό τα επόμενα χρόνια, ενώ σχετικές έρευνες κάνουν ήδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα αυτά έρχονται στην ανατολή μίας νέας εποχής για τον πόλεμο και για τον διαστημικό πόλεμο και καθώς οι ΗΠΑ, αλλά και η Κίνα προσπαθούν να στείλουν άνθρωπο στο φεγγάρι, καθώς και να κατασκευάσουν βάσεις για έρευνα στο δορυφόρο της Γης.
Και καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνεται, ειδικοί εκτιμούν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα προσπαθούν όλο και περισσότερο να βρουν τρόπους για να αποκλείσουν την Ουάσιγκτον από την κούρσα των εξοπλισμών στο Διάστημα.