Το παρκούρ είναι επικίνδυνο χωρίς γνώση και προπόνηση - Τι λέει ο πρωταθλητής Πάνος «Toge» Αλμανλής
«Αυτά που βλέπει ο κόσμος να πηδούν από ταράτσα σε ταράτσα δεν είναι για όλους - Το 95% της προπόνησής μας είναι στο έδαφος», λέει ο Έλληνας πρωταθλητής.
Ο βαθμός επικινδυνότητας του παρκούρ ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 14χρονου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του παιδιού που έπεσε από τον 4ο όροφο εγκαταλελειμμένης πολυκατοικίας και νοσηλεύεται διασωληνωμένο, αποκλείουν το ενδεχόμενο να έκανε παρκούρ, ωστόσο γεγονός είναι ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.
Για το πόσο επικίνδυνο είναι το παρκούρ, μίλησε στην εκπομπή «Action τώρα» του Action 24 ο ιδρυτής της σχολής «Athens Parkour Academy» Πάνος «Toge» Αλμανλής: «Το παρκούρ είναι ένα πάρα πολύ ασφαλές άθλημα, όταν γίνεται σωστά και όταν ο άνθρωπος που το εξασκεί κάνει κανονική προπόνηση. Το παρκούρ είναι άθλημα, γίνεται προπόνηση. Δεν είναι ανεβαίνω, βλέπω ένα άλμα και πηδάω. Πολλά αθλήματα είναι και παιχνίδι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μια μπάλα και να παίξει ποδόσφαιρο. Βλέπουμε στις ταινίες πολεμικές τέχνες κι αυτό πολλές φορές διαστρεβλώνει τα πράγματα. Η νεολαία είναι εύκολο να παρεξηγήσει κάποια πράγματα».
Για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάποιες αποσπασματικές εικόνες που έχει το κοινό από το παρκούρ, ο Πάνος Αλμανλής είπε: «Βλέπουμε σε βίντεο ή στο ίντερνετ κάποια ακραία πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι το παρκούρ. Και όπως μαθαίνουμε τώρα, ο πιτσιρικάς που τραυματίστηκε δεν ήταν αθλητής του παρκούρ, δεν έκανε προπόνηση παρκούρ. Βάζουμε την ταμπέλα παρκούρ σε οτιδήποτε βλέπουμε σε ύψη, άλματα, ταράτσες, αλλά συνήθως δεν είναι έτσι. Σαφώς και υπάρχουν και αυτά, δεν απαγορεύονται. Είναι όπως όταν κάποιος πάρει το δίπλωμα οδήγησης και αρχίσει να οδηγά. Δεν του απαγορεύει κανείς να βγει στην Εθνική και να πηγαίνει με 160. Είναι κάτι που δεν επιτρέπεται, αλλά μπορεί να το κάνει».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είναι ένα άθλημα και για να το εξασκήσει κάποιος, θα πρέπει να κάνει σωστή προπόνηση. Αυτά που βλέπει ο κόσμος να πηδούν από ταράτσα σε ταράτσα δεν είναι για όλους. Κάποιος αθλητής που μπορεί να κάνει προπόνηση 5-10 χρόνια, θα δει ένα άλμα και μπορεί να κρίνει σωστά αν μπορεί να το κάνει. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στην ακαδημία. Να μάθει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, να το κάνουν τα παιδιά σωστά και να καταλάβουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Κάνω 15 χρόνια παρκούρ. Σε ταράτσα μπορεί να έχω ανεβεί 1-2 φορές, εντελώς τυχαία, για πέντε λεπτά. Το 95% της προπόνησής μας είναι στο έδαφος».