Το νέο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος - Σε ποιες χώρες έχουμε χρυσό
Ένα νέο θησαυροφυλάκιο απέκτησε η Τράπεζα της Ελλάδος στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής Τράπεζας.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων του νέου θησαυροφυλακίου, παρέστησαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στον χαιρετισμό του, τόνισε πως ο νέος χώρος φύλαξης των αποθεματικών χρυσού της κεντρικής Τράπεζας διαθέτει υπερσύγχρονα μέσα για την ασφάλεια και την ταξινόμηση του πολύτιμου μετάλλου που θα φυλαχθεί σε αυτό.
Σε ποιες χώρες βρίσκεται ο Ελληνικός χρυσός
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή της σημασίας που είχε για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία ο χρυσός, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως το 1930 η Τράπεζα όχι μόνο αποκατάστησε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα αλλά τα αύξησε, με πολλά από αυτά να είναι στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών.
«Το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών 29%, Βρετανίας 20% και Ελβετίας 4%» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας πως η ζήτηση χρυσού εκτοξεύτηκε την περίοδο της πρόσφατης μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες απέδωσε σε «εξωγενείς κλυδωνισμούς» όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων.
«Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών» κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.