Το νέο «όπλο» της ΕΛΑΣ που μπορεί να σου επιβάλει έως και 10.000€ πρόστιμο
Αλλάζουν τα δεδομένα σε ελέγχους της τροχαίας καθώς το ψηφιακό υπερόπλο, μπορεί να ελέγχει πολλά αυτοκίνητα εν κινήσει για πολλαπλές παραβάσεις
Η Ελληνική Αστυνομία περνά στην ψηφιακή εποχή και βάζει στους φωριαμούς του αρχείου, τα περίφημα «μπλοκάκια». Με ένα «σκανάρισμα» σε ελέγχουν και πληρώνεις όλες σου τις… αμαρτίες.
Η ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ δεν έφερε μόνο ταχύτητα στην κίνηση (και κατά συνέπεια) στην καταστολή του εγκλήματος, αλλά και στην εξακρίβωση /ταυτοποίηση στοιχείων. Σε κάποια από τα νέα οχήματα, (με διακριτικά ή χωρίς) εγκαταστάθηκε και το «Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Απασχολούντων Οχημάτων».
Τι είναι και πως λειτουργεί
Πρόκειται για ένα λογισμικό που σε συνεργασία με κάμερες, που είναι τοποθετημένες στην οροφή του περιπολικού οχήματος σαρώνει/«σκανάρει» την πινακίδα του αυτοκινήτου σου.
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να διαβάζει μέχρι και 15.000 πινακίδες αυτοκινήτου την ώρα, ενώ η ταχύτητα δεν είναι πρόβλημα αφού καταγράφει ακόμα και τις πινακίδες οχημάτων που κινούνται με ταχύτητες άνω των 150 χλμ/ώρα.
Το λογισμικό αυτό θα εγκαινιάσουν οι εφοριακοί (αμέσως μετά το καλοκαίρι), οι οποίοι θα μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των Ι.Χ για να δουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και τέλος αν κάποιο όχημα πρέπει να βρίσκεται σε ακινησία. Όταν ανακαλύπτονται τέτοια οχήματα (δηλωμένα σε ακινησία) θα «κόβονται» πρόστιμα μέχρι και 10.000 ευρώ. Φυσικά μία συνεργασία εφορίας και αστυνομίας δεν αποκλείεται, οπότε μην προσπαθήσεις να κάνεις τον έξυπνο.
Για την ΕΛ.ΑΣ, (η οποία έχει αυτό το σύστημα από το 2012) όμως προέχει η πρόληψη και η τιμωρία του εγκλήματος και βασικός στόχος της τοποθέτησης του συστήματος στα περιπολικά είναι ο εντοπισμός κλεμμένων οχημάτων, και αυτών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές πράξεις.
Εκτός από αυτό οι αστυνομικοί θα μπορούν να εντοπίσουν τα οχήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει ατυχήματα, έχουν κάνει παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και διαφεύγουν. Φυσικά θα ανακαλύπτονται και αυτοί που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες (αυτά που λέγαμε παραπάνω), ή τους έχει αφαιρεθεί η άδεια κυκλοφορίας.
Η Κυπριακή αστυνομία διαθέτει το σύστημα αυτό, εδώ και οχτώ χρόνια και παρουσιάζει πως λειτουργεί μέσα από ένα βίντεο.