Το νέο επιτελείο Ανδρουλάκη στον ανένδοτο κατά της κυβέρνησης - Τι θα απαντήσει στον Μητσοτάκη
Ένα από τα βασικά ερωτήματα πάντως, που τίθενται τις τελευταίες ώρες στους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη , είναι και το πώς θα απαντήσει στην πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ρόλο «πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης» και πάντως σοβαρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σκοπεύει να παίξει στο εξής το ΠΑΣΟΚ , με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, άρτι επανεκλεγέντα και σαφώς ενδυναμωμένο, να ξέρει καλά ότι απαιτείται η καλύτερη δυνατή σύνθεση όλων των δυνάμεων του κόμματος, για να πετύχει κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση, πολλώ δε μάλλον να «κοιτάξει» με αξιώσεις προς την εξουσία το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του επιμένουν ότι θα αξιoποιήσει τους πάντες, από τους συνυποψηφίους του, ως και άλλα στελέχη του κόμματος, περισσότερο και λιγότερο γνωστά, ακόμα και αν χρειαστεί να είναι εκείνος που θα τα ‘συστήσει’ στην κοινωνία, με στόχο το κόμμα του να γίνει ξανά ανταγωνιστικό απέναντι στη ΝΔ. Σε αυτή την προσπάθεια σύνθεσης, λέγεται ότι βάρος θα έχει η γνώμη των συνυποψηφίων του, ενώ διακριτός ρόλος θα προταθεί και σε αυτούς. «Λίφτινγκ» αναμένεται και στη Βουλή, ακόμα και στην ηγεσία των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας, ώστε να είναι πιο μεθοδική και πιο επιδραστική η λειτουργία του κόμματος στο εξής, με την άσκηση πραγματικής αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής, με την κατάθεση προτάσεων νόμου, αλλά και με κοστολογημένες αντιπροτάσεις, όπου η Χαριλάου Τρικούπη διαφωνεί με τα προτεινόμενα νομοθετήματα.
Ποια ονόματα ακούγονται...
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται προς αξιοποίηση από τον πρόεδρο στη νέα του αυτή θητεία, είναι πέραν των συνυποψηφίων του, νέοι βουλευτές, που πάντως τον στήριξαν περισσότερο ή λιγότερο σε αυτή την κούρσα, όπως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Λευτέρης Καρχιμάκης και η Όλγα Μαρκογιαννάκη, αλλά και στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του με ενεργό ρόλο στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και νωρίτερα, όπως ο Βαγγέλης Τσόγκας, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, που είχε και τη βασική ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας του επανεκλεγέντα προέδρου.
Τι θα κάνει με το ‘ραντεβού’ που του ζήτησε ο Μητσοτάκης
Ένα από τα βασικά ερωτήματα πάντως, που τίθενται τις τελευταίες ώρες στους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη , είναι και το πώς θα απαντήσει στην πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι απαντούν, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν αναγνώριζε τον θεσμικό ρόλο της κάθε πλευράς και σε αυτό το πλαίσιο, εφόσον υπάρξει θεσμική πρόσκληση, ο ίδιος θα ανταποκριθεί. Εξάλλου, στην κριτική που ασκούσε στο παρελθόν ήταν ότι ήταν ο πρωθυπουργός που προσπάθησε να δώσει στρεβλή εικόνα ότι δήθεν είχε προσκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και εκείνος δεν είχε πάει να τον δει, ενώ ουδέποτε έγινε αυτό. «Δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα», λένε, εξηγώντας πως ακόμα και το θέμα των υποκλοπών, που θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ουδέποτε το αντιμετώπισε ως προσωπικό.
Αντίθετα, σε μία σειρά από θέματα προς το καλό της ελληνικής κοινωνίας, από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ως τα μέτρα για την πανδημία, ακόμα ακόμα και για τα διάφορα ‘pass’ , με τη λογική των οποίων ο ίδιος διαφωνεί, πλην όμως αναγνωρίζει ότι ανακουφίζουν μερίδα συνανθρώπων μας, ο ίδιος δίνει συναίνεση. Αυτά στα οποία δεν συναινεί και δεν πρόκειται να το κάνει, είναι αυτά που κατά τη γνώμη του στρέφονται κατά του κοινωνικού κράτους, της θωράκισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων κ.ο.κ. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη «και να συναντηθούν οι δύο άντρες, δε σημαίνει ότι έχουν ταύτιση απόψεων, σημαίνει απλά ότι μπορούν να συζητούν για μία σειρά από σημαντικά θέματα, όπως εκείνα της εξωτερικής πολιτικής, με τον θεσμικό τους ρόλο, ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος αντίστοιχα»...