Όταν ο χρόνος «πάγωσε» για τη Μόνικα Σέλες - Η πισώπλατη μαχαιριά εν ώρα αγώνα
«Η Wonderkid του τένις που κατέκτησε τον κόσμο από τα 15»
Το κορίτσι θαύμα του παγκόσμιου τένις, παραμένει ακόμη κορίτσι, μιας και η λαμπερή καριέρα της σταμάτησε πρόωρα και η συνάντηση με το πεπρωμένο δεν ήρθε... ποτέ. Η Μόνικα Σέλες, η κορυφαία έφηβη τενίστρια, και η κορυφαία... γυναίκα τενίστρια, σταμάτησε να «λάμπει» ξαφνικά.
Της χρεώσανε ένα μαύρο μέλλον, που η ίδια δεν είχε καν φανταστεί. Κανένας. Τον Απρίλιο του 1993, το «φως» στην καριέρα της έσβησε για πάντα, και η πισώπλατη μαχαιριά που δέχθηκε μπορεί να μην της στοίχησε την ζωή, αλλά την... σκότωσε.
«Η Wonderkid του τένις που κατέκτησε τον κόσμο από τα 15»
Όταν ξεκινάς από τα 15 σου και ήδη έχεις καταφέρει να κατακτήσεις Grand Slam, φαντάσου τι μπορείς να κάνεις στην συνέχεια. Η κυριαρχία της μικρής Σέλες, ήταν χωρίς προηγούμενο και χωρίς... μέλλον μιας και δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, κάτι τόσο κορυφαίο σε τέτοια πρώιμη ηλικία. Ήταν η μοναδική. Είναι η μοναδική. Το κορίτσι που κατάφερε να γίνει επαγγελματίας τενίστρια στα 14. Μια λεπτοκαμωμένο, βάρους 45 κιλών που τεχνικά δεν είχε μάθει ακόμα ούτε να κρατάει σωστά την ρακέτα. Είχε φτάσει να μετράει 8 Grand Slam μέχρι τα 19 της.
Ήταν η νο 1 παγκοσμίως στα 17, αφήνοντας πίσω της, τις αρχαιότερες Μαρτίνα Ναρβατίλοβα και Στέφι Γκραφ που είχαν τα ηνία της «βασιλείας» στο court. Ήξερε πως η κορυφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, το άστρο της το προϊδέαζε, η μοίρα της όμως την περίμενε στην... γωνία.
«Η μισητή «κόντρα» με την Γκραφ, της στοίχησε τα πάντα»
Η Στέφι Γκραφ, ήταν το νούμερο ένα, μέχρι να βρεθεί η πρωταγωνίστριά μας. Ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο. Είχε καπαρωθεί την πρωτιά και βάδιζε μόνη της. Ο ερχομός της μικρής Σέλες, ήταν από το πουθενά, και είχε ξαφνιάσει τους πάντες, κανείς δεν περίμενε τι επρόκειτο να συμβεί, τι θαύματα θα μπορούσε να κάνει.
Η κυριαρχία της Σέλες, είχε αφήσει δεύτερη την Γκράφ, με την ίδια από τότε που μπήκε στο court η κορυφαία έφηβη, να είχε καταφέρει να κατακτήσει μόνο δύο φορές το Γουίμπλετον, λόγω της ανωτερότητας της στο γρασίδι. Ήταν μια αλλαγή εποχής στο τένις. Ο τελικός πριν στεφθεί με το 8ο Grand Slam της ήταν μια πραγματική μάχη.
Η κορυφαία Σέλες, κόντρα στην Στέφι Γκράφ, έδειξε ακόμη μια φορά το ταλέντο της στο Australian Open, νικώντας με 4-6, 6-3, 6-2, δίνοντάς της κατ' εξακολούθηση την θέση της δεύτερης. Ίσως αυτή να ήταν και η αρχή του κακού, που θα ακολουθούσε.
«Ο ψυχοπαθής οπαδός της Γκραφ και το πισώπλατο μαχαίρωμα»
Μόλις είχε κατακτήσει το 8ο, και είχε πέσει στην μάχη κόντρα στην Μαγκνταλένα Μαλέβα στην προημιτελική φάση του Citizen Cup, που διεξαγόταν στο Αμβούργο. Βρισκόταν, λίγο πριν το τέλος, λίγο πριν επικυρωθεί ακόμη μια νίκη. Είχε πάρει το πρώτο σετ και στο 4-3 στο δεύτερο.
Όταν πήγε στην καρέκλα της, για να πιει νερό, ένας άνδρας χωρίς να τον υποψιαστεί κανείς - και ποιος να το φανταζόταν αυτό άλλωστε σε έναν αγώνα τένις - της επιτέθηκε μαχαιρώνοντας την με μια λεπίδα. Η Σέλες, δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε. Ένιωσε έναν δυνατό πόνο και γύρισε την πλάτη. Οι άνθρωποι της ασφάλειας τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει, και δεν πρόλαβε να ρίξει την δεύτερη μαχαιριά. Ευτυχώς, το τραύμα δεν ήταν βαθύ και δεν της είχε προκαλέσει ζημιά στα ζωτικά της όργανα.
«Θυμάμαι ότι καθόμουν, είχα βγάλει την πετσέτα και στη συνέχεια θέλησα να πιω μια γουλιά νερό. Το κύπελλο είχε μόλις αγγίξει τα χείλη μου, όταν αισθάνθηκα έναν φρικτό πόνο στην πλάτη. Γύρισα το κεφάλι μου προς το σημείο που πληγώθηκα και είδα έναν άνδρα που φορούσε καπελάκι του μπέιζμπολ. Είδα το φθόνο στο πρόσωπό του. Κρατούσε ένα μακρύ μαχαίρι. Άρχισε να μου επιτίθεται ξανά. Είχα σοκαριστεί, δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε», ανέφερε το 2009 στη δεύτερη αυτοβιογραφία της η Σέλες.
Ο δράστης, ήταν ένας άνεργος 39χρονος Γερμανός, ονόματι Γκίντερ Πάρχε. Ήταν ψυχοπαθής, είχε εμμονή με την Στέφι Γκραφ εξού και το μίσος δίχως προηγούμενο προς την Σέλες. Ζούσε σε μια ουτοπία, το ενδιαφέρον του προς την Γερμανίδα, είχε φτάσει σε άρρωστο σημείο.
«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήθελα απλώς να την τραυματίσω ελαφρά, ώστε να μην μπορεί να παίζει για μια-δυο εβδομάδες», είχε πει χαρακτηριστικά. Μέσα στο παραλήρημα του και την επίκληση στα ψυχοπαθητικά του προβλήματα, αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο. Δέχθηκε δύο χρόνια φυλάκισης, αλλά δεν τα εξέτισε ποτέ μιας και ήταν με αναστολή.
Η Σέλες, δεν μπορούσε να διανοηθεί αυτή την απόφαση από το δικαστήριο. Δεν ξανά πάτησε το πόδι της στην Γερμανία για τα επόμενα 22 χρόνια: «Η Γερμανία είναι η χώρα όπου αυτός ο άνδρας μου επιτέθηκε πισώπλατα, αλλά δεν τιμωρήθηκε όπως του άξιζε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πλήρωσε για το έγκλημά του». Το τουρνουά ωστόσο όχι μόνο δεν διεκόπη αλλά νικήτρια αναδείχθηκε η... Στέφι Γκραφ, έπειτα από την επικράτηση επί της Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο στον τελικό!
«Το αστέρι που έσβησε νωρίς»
Η Σέλες, μπορεί να έζησε και να επέστρεψε στο court αλλά ποτέ δεν ήταν ξανά η ίδια. Μετά από δύο χρόνια το 1995, έκανε την επανεμφάνισή της, κερδίζοντας μάλιστα και ένα Rogers Cup, αλλά το «ταλέντο» της δεν επέστρεψε ποτέ. Έπεσε σε βαριάς μορφή κατάθλιψη, και υπέστη ψυχογενή βουλιμία, παίρνοντας 30 κιλά σε έναν χρόνο.
Δεν ήταν πια η ίδια στο court, το ήξερε και εκείνη. Η κυριαρχία της Γκραφ επανήλθε. Πήγε πάλι στην νο.1 θέση της κατάταξης, κέρδισε 6 Grand Slams την περίοδο που η Σέλερ βρισκόταν στα πιτς, και ενώ μετά από το come back της το οποίο έγινε στα 22, κατάφερε στην παραγωγικότερη ηλικία της να κατακτήσει μονάχα ένα ακόμη Grand Slam το 1996 στην Μελβούρνη κερδίζοντας συνολικά 21 τίτλους, 11 λιγότερους (32) από όσους είχε κερδίσει μέχρι τα 19 της.
Το 2008 ήρθε και η απόσυρσή της από την ενεργό δράση, μαζί με τα χιλιάδες... γιατί που θα την ακολουθούν για πάντα.
«Αν δεν είχε τραυματιστεί θα ήταν η γυναίκα με τους περισσότερους τίτλους σε Grand Slam». Αυτά τα λόγια ήταν και εκείνα που την συνόδευαν, χρόνια μετά (σ.σ δήλωση Μαρτίνας Ναβρατίλοβας αντιπάλους της).
Ευαγγελία Φάκα