Το μαθηματικό μοντέλο της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελληνικής εθνικής άμυνας
Η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό πεδίο με πολλές μεταβλητές, που σχεδόν καθημερινά διαφοροποιούνται και αυξάνονται γραμμικά ή εκθετικά. Οι εξελίξεις στο Καζακστάν σε συνάρτηση με το Ουκρανικό είναι επίσης μεταβλητές που προστέθηκαν συνθετικά στα εθνικά μας θέματα.
Αν κάνουμε ένα απολογισμό με τα θέματα στα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι :
- Η υπάρχουσα τουρκολιβυκή συμφωνία, είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό που αποτύχαμε ως τώρα να το επιλύσουμε θετικά, το οποίο -όσο υφίσταται- επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
- Το Κυπριακό σε συνάρτηση με τον αποικισμό των Βαρωσίων, που θέλουν να επιβάλλουν οι Τούρκοι, είναι επίσης ένα διαχρονικό θέμα που για να επιλυθεί θετικά για μας θα πρέπει οι μεγάλες Δυνάμεις ( ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, ΕΕ, Ρωσία) να αποφασίσουν και να επιβάλλουν μία οριστική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που δεν το βλέπω.Όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα, η Ελλάδα και η Τουρκία θα παραμένουν στα χαρακώματα.
- Το τουρκικό Casus Belli εξακολουθεί να παραμένει και θα παραμένει, όσο η Ελλάδα θα είναι αδύνατη να το καταργήσει.
- Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τουλάχιστον σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές ( νοτιοανατολικά της Κρήτης και Κυθήρων ), δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τις υποσχέσεις του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
- Οι υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά μας εξακολουθούν να συνεχίζονται ( παραβίαση εθνικού εδάφους) με ενισχυμένη ένταση και η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς αντίδραση. Μία κατάσταση που έχει καταντήσει κακώς ρουτίνα.
Με το νέο έτος
Παρακολουθούμε μία έντονη κινητικότητα προκλητικών δηλώσεων και λεονταρισμών του Ερντογαν και των παπαγάλων του ( Τσαβούσογλου, Ακάρ, κ.α), διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στην κυριαρχία των νησιών μας και στη Θράκη, που θυμίζουν πολεμική διάθεση. Η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει μία ισορροπία, ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών και φτάσουμε σε καταστάσεις μη ελέγξιμες.
Το πρόσφατο non-paper από αμερικανικής πλευράς στο υπουργείο των εξωτερικών δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την τελική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον αγωγό East Med, αν τελικά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι να διερευνήσουμε που οφείλεται η πρόσφατη Τουρκική προκλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, που έχει υπερβεί κάθε επιτρεπτό διπλωματικό όριο. Και με ποια εργαλεία σκέφτεται, αν αντιδράσει η χώρα μας.
- Οφείλεται στην κατιούσα πορεία της τουρκικής οικονομίας και προσπαθεί συνολικά η Τουρκική Κυβέρνηση να την εξάγει, ώστε η τουρκική κοινωνία να στρέψει το βλέμμα σε άλλο μέτωπο;
- Οφείλεται γιατί βλέπει ότι η Ελλάδα, με τον ερχομό των Rafale σε συνάρτηση με τα οπλικά συστήματα που θα διαθέτουν, θα αποκτήσει ποιοτική υπεροχή στον αέρα;
- Οφείλεται γιατί ενδεχομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του Ουκρανικού, του Αφγανιστάν και τώρα λόγω του Καζακστάν προσέγγισαν τον Ερντογάν;
- Οφείλεται λόγω του ότι την προεδρία της ΕΕ γι' αυτό το εξάμηνο αναλαμβάνει η Γαλλία και φοβάται μία ολική ανατροπή της στάσης της ΕΕ ως προς τα τουρκικά οικονομικά συμφέροντα και όχι μόνο;
Όλα αυτά που μνημόνευσα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, εκτιμώ ότι επηρεάζουν σημαντικά την αυξημένη προκλητική ρητορική της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.
Αυτό το κρεσέντο των τουρκικών δηλώσεων φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση δυστυχώς από μία μερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα του κυρίου Ιωακειμίδη. Μία λογική κατά την γνώμη μου "στρεβλή" που δεν ανταποκρίνεται με την ιστορία μας. Και είναι "στρεβλή" γιατί ( με αυτήν τη λογική) δεν θα είχαμε την επανάσταση του 1821, ούτε θα είχαμε αμυνθεί εναντίον του Ναζισμού-Φασισμού το 1940-1941.
Η χώρα μας για να αμυνθεί αποτελεσματικά στους στόχους της τουρκικής διαχρονικής αναθεωρητικής πολιτικής δεν έχει να επιλέξει πολλούς δρόμους. Δεν πιστεύω στην ουσιαστική βοήθεια των ΗΠΑ, παρότι έχει υπογραφεί η αμυντική συμφωνία μεταξύ μας. Η στάση των ΗΠΑ θα είναι αυτή που γνωρίζουμε καλά. Η συμφωνία αυτή (το έχω αναφέρει πολλάκις ) σε αντίθεση με την Ελληνογαλλική, εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα και στοιχειωδώς τα δικά μας μέσω της λογικής του "Πόντιου Πιλάτου". Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος! Μέγα Λάθος!
Συνεπώς οι δρόμοι μας είναι δύο :
Η ουσιαστική ποιοτική εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το δυνατόν ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα, με την παράλληλη αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μεγάλος εχθρός της οικονομίας μας, που θα είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τώρα, με την προεδρία της Γαλλίας, οφείλουμε να εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες, ώστε να τεθούν καταρχήν τα βασικά θεμέλια, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει κοινή Αμυντική και Εξωτερική πολιτική, που θα φροντίσει για την διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ. Μόνο τότε η πατρίδα μας θα εξασφαλίσει την ασφάλειά της, ώστε όλες οι ενεργές δυνάμεις της χώρας να διοχετευτούν στην ανάπτυξή της οικονομίας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το Μαθηματικό Μοντέλο της Αποτρεπτικής Ικανότητας της χώρας
dP(t)/dt = mi.F(t) + ki.U(t)+ ai.I(t) ,(1)
dU(t)/dt = mi.F(t) + ri (2)
dF(t)/dt = mi (3)
dI(t)/dt = ai (4)
P(t): είναι η συνάρτηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
F(t): είναι η γραμμική συνάρτηση των ΕΔ
U(t): είναι η συνάρτηση της εξωτερικής πολιτικής.
I(t): είναι η γραμμική συνάρτηση της οικονομίας.
mi: είναι ο συντελεστής που εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των ΕΔ, και παίρνει τιμές στο διάστημα [-5,5]
ki: είναι ο συντελεστής αποτελεσματικότητας της εξωτερικής πολιτικής,και παίρνει τιμές από [-5,5]
ai: είναι ο συντελεστής απόδοσης της οικονομίας, και παίρνει τιμές από [-5,5]
ri : είναι ο συντελεστής που εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που μας επηρεάζουν ,και παίρνει τιμές στο διάστημα [ -5 ,5 ]
P(0) =Po , F(0) =Fo , U(0)=Uo, I(0)=Io ,παίρνοντας τιμές από [ -5 , 5 ], εκφράζουν την Αποτρεπτική Ικανότητα, τις ΕΔ , την Εξωτερική Πολιτική και την Οικονομία που
συμβαίνει τώρα, δηλαδή για t=0 ,όπου t είναι ο χρόνος.
Η (1) εκφράζει ότι ο ρυθμός μεταβολής της Αποτρεπτικής Ικανότητας εξαρτάται από τις συναρτήσεις των ΕΔ, της Εξωτερική Πολιτικής και της Οικονομίας.
Η (2) εκφράζει ότι ο ρυθμός μεταβολής της Εξωτερικής Πολιτικής εξαρτάται από την συνάρτηση των ΕΔ και από Εξωγενείς Παράγοντες.
Η (3) εκφράζει ότι ο ρυθμός μεταβολής της συνάρτησης των ΕΔ εξαρτάται από τον συντελεστή αποτελεσματικότητας.
Η (4) εκφράζει ότι ο ρυθμός μεταβολής της Οικονομίας εξαρτάται από τον συντελεστή απόδοσης.
Επιλύοντας το Διαφορικό Σύστημα ,θέτοντας διάφορες τιμές κατά την άποψή μας στους συντελεστές mi, ki, ai, Po, Fo, Uo, Io, θα πάρουμε την συνάρτηση της Αποτρεπτικής Ικανότητας βγάζοντας διάφορα συμπεράσματα.
Συνεπώς, η Αποτρεπτική Ικανότητα της Χώρας μας, όπως αντιλαμβάνεστε εξαρτάται από τους παράγοντες που μνημόνευσα, που ανάλογα σε ποια κατάσταση βρίσκονται μπορούμε να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος