Pegasus: Το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί που «ψάχνονται»
Φωτιές έχει ανάψει και στην Ελλάδα η αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Pegasus. Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας με ημερομηνία 18/7/2021 είναι απόλυτη: «η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το Pegasus ισχυρίζεται ότι το λογισμικό είναι ένα είδος spyware, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξιχνίαση εγκλημάτων. Το πόρισμα της δικής μας εγκληματολογικής μελέτης δείχνει ότι το NSO group δεν λέει αλήθεια. Αντιθέτως αποδεικνύεται ότι υπάρχει ευρεία επίμονη και διαρκής παράβαση των νόμων περί παρακολουθήσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτά γίνονται με το λογισμικό Pegasus του NSO group»
Και μπορεί ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουγγαρία να γίνεται χαμός ανάμεσα σε κυβερνήσεις, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για το ποιος παρακολουθούσε ποιον αλλά στην Ελλάδα έχει περάσει στα ψιλά. Τουλάχιστον στον Τύπο, γιατί στο παρασκήνιο υπάρχει κινητικότητα.
Θα μου πείτε εδώ "μαρτυράνε χωρίς ξύλο" που λέει και η αγοραία έκφραση. Χρειάζεται πανάκριβο λογισμικό για να μάθει κανείς τα μυστικά σε μία χώρα που όταν κάτι το ξέρουν δύο δεν είναι πια μυστικό;
Κι όμως μαθαίνω ότι δύο πολιτικοί αρχηγοί και ένας εκδότης ήδη ψάχνουν τα κινητά τους και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών και τις παλαιότερες συσκευές τους καθώς το Pegasus που κυκλοφορεί στην αγορά από το 2013 εκτιμούν ότι «δούλεψε» όταν η χώρα έβραζε με αποκορύφωμα όχι μόνο την κρισιμότατη περίοδο του 2015 αλλά και όσων ακολούθησαν με εξελίξεις σε κόμματα ή μεγάλους διαγωνισμούς και υποθέσεις που καθόρισαν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.
Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Τορόντο σε σχετική του μελέτη μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2018, σάρωσε το Διαδίκτυο για διακομιστές που σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus του Ομίλου NSO. Ανέπτυξε και χρησιμοποίησε το λογισμικό Athena, μια νέα τεχνική εντοπίζοντας 36 (!) εγκατεστημένα λογισμικά Pegasus με την Ελλάδα να είναι στις χώρες που κινητά είχαν «μολυνθεί» όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω σχετικό πίνακα
Το πρόβλημα όπως μαθαίνω είναι ότι όσοι «ψάχνονται» δυσκολεύονται και να εμπιστευτούν εκείνους που ρωτούν γιατί σε αυτές τις αγορές «αυτιά και στόματα ταυτίζονται» όπως με πληροφορεί γνώστης του χώρου.
Είτε συνέβη είτε όχι στην Ελλάδα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κόστος των παρακολουθήσεων. Εκεί προκύπτει μάλιστα και μία αντίφαση.
Για την NSO οι τιμές έχουν διαρρεύσει: Μισό εκατομμύριο δολάρια σε τέλη εγκατάστασης. 650.000 δολάρια για να κατασκοπεύσει μόνο 10 χρήστες Android ή iPhone ζητούντο για το Pegasus. Και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια περισσότερα για πρόσθετους στόχους επιτήρησης. Πάντα υπέρ κρατών και οργανισμών αυτών βέβαια.
Σχετική έρευνα είχαν δημοσιεύσει και οι New York Times το 2016 όπου βάσει των στοιχείων προέκυπτε ότι η ισραηλινή εταιρεία τιμολογούσε τα εργαλεία παρακολούθησής της αναλόγως με τον αριθμό των στόχων, ξεκινώντας με ένα σταθερό τέλος εγκατάστασης 500.000 $. Για να κατασκοπεύσει 10 χρήστες iPhone, η NSO χρεώνει κυβερνητικές υπηρεσίες 650.000 $. 650.000 $ για 10 χρήστες Android. 500.000 $ για πέντε χρήστες BlackBerry. ή 300.000 $ για πέντε χρήστες Symbian - επιπλέον του τέλους εγκατάστασης.
Εκατό επιπρόσθετοι στόχοι κοστίζουν 800.000 $, 50 επιπλέον στόχοι κοστίζουν $ 500.000, 20 επιπλέον θα κοστίσουν 250.000 $ και 10 επιπλέον κόστος 150.000 $, σύμφωνα με μια εμπορική πρόταση του Ομίλου NSO. Υπάρχει δε και ένα ετήσιο τέλος συντήρησης συστήματος 17% της συνολικής τιμής κάθε χρόνο μετά. Νοικοκυρεμένα πράγματα.
Βέβαια τα ποσά φαντάζουν μικρά καθώς (διαβάστε για την αντίφαση) άλλη ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» βεβαίως βεβαίως, απαιτεί 28 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την εγκατάσταση. Και ούτε αυτά δεν είναι εικασίες και φήμες αλλά στοιχεία από την δικογραφία μια υπόθεσης διαμάχης μεταξύ αυτής της εταιρείας και ενός πρώην ανώτερου υπαλλήλου της.
Το πιο επικίνδυνο σε αυτά τα λογισμικά είναι ότι πρόκειται για επιθέσεις τύπου «Zero click». Δηλαδή δεν χρειάζεται να ανοίξετε κανένα παραπλανητικό email, μήνυμα ή viral βιντεάκι για να εγκατασταθεί το πρόγραμμα στο κινητό σας αλλά αυτό γίνεται απομακρυσμένα και μάλιστα ακόμα και αν έχετε εξελιγμένα μοντέλα που έχουν προεγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας όπως τα τελευταία μοντέλα Iphone της Apple...
Ποια είναι η NSO
Τρία μέλη της μονάδας 8200 μιας επίλεκτης ισραηλινής υπηρεσίας κυβερνoκατασκοπείας, οι Νιβ Κάρμι, Σάλεϊ Χούλιο και Όμρι Λαβιέ είναι οι ιδρυτές την NSO την οποία και βάφτισαν από τα αρχικά των μικρών τους ονομάτων. Το Ισραήλ βέβαια περιβάλλεται από εχθρούς και επενδύει στην ασφάλεια του αλλά ακόμη και ισραηλινοί υπήκοοι, έχουν καταθέσει πρόσφυγες εναντίον της εταιρείας που όπως φαίνεται εξήγαγε την τεχνογνωσία της (σχεδόν) παντού. Τώρα αν αυτό συνέβη και εις τας Αθήνας Θα το βρουν οι τεχνικοί για να δούμε αν Έλληνες πολιτικοί και εκδότες απλά «μεγαλοπιάνονται» ή οι υποψίες τους είναι βάσιμες.