Το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει «μικρόβια Μαθουσάλα» που εξαπλώνονται ταχύτατα
Ιοί που βρίσκονται στους πάγους του βόρειου πόλου έρχονται στην επιφάνεια και απειλούν την ανθρωπότητα.

Θανατηφόρους ιούς θα μπορούσε να απελευθερώσει το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με επιστήμονες. Τα λεγόμενα «μικρόβια Μαθουσάλα» μπορούν να παραμείνουν αδρανή στο έδαφος και στα σώματα κατεψυγμένων ζώων για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Ο συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης, Δρ Khaled Abass, του Πανεπιστημίου της Sharjah, λέει: «Η κλιματική αλλαγή δεν λιώνει μόνο τους πάγους, αλλά και τα εμπόδια μεταξύ οικοσυστημάτων, ζώων και ανθρώπων. Η απόψυξη του μόνιμου πάγου θα μπορούσε ακόμη και να απελευθερώσει αρχαία βακτήρια ή ιούς που έχουν παγώσει για χιλιάδες χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι το 2014, οι επιστήμονες απομόνωσαν ιούς από το μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας και έδειξαν ότι θα μπορούσαν ακόμα να μολύνουν ζωντανά κύτταρα παρά το γεγονός ότι ήταν παγωμένα για χρόνια. Ομοίως, το 2023, οι επιστήμονες αναβίωσαν με επιτυχία έναν ιό αμοιβάδας που είχε παγώσει για 48.500 χρόνια.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στις μόνιμα παγωμένες περιοχές, καθώς αδρανή παθογόνα μπορούν επίσης να βρεθούν σε μεγάλα σώματα πάγου, όπως οι παγετώνες. Πέρυσι, οι επιστήμονες βρήκαν 1.700 αρχαίους ιούς που κρύβονται βαθιά μέσα σε έναν παγετώνα στη δυτική Κίνα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άγνωστοι.
Οι ιοί χρονολογούνται πριν από 41.000 χρόνια και έχουν επιβιώσει από τρεις μεγάλες μετατοπίσεις από το κρύο στο θερμό κλίμα.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν αρχαίο συγγενή του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τον λύκο Pacmanvirus, που βρέθηκε να ξεπαγώνει από τα 27.000 ετών έντερα του κατεψυγμένου λύκου της Σιβηρίας. Παρά το γεγονός ότι είχε καταψυχθεί από τη Μέση Λίθινη Εποχή, αυτός ο ιός ήταν ακόμα ικανός να μολύνει και να σκοτώνει αμοιβάδες στο εργαστήριο.
Το 2016, σπόρια άνθρακα διέφυγαν από ένα κουφάρι ζώου που είχε καταψυχθεί στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας για 75 χρόνια, αφήνοντας δεκάδες νοσηλευόμενους και ένα παιδί νεκρό.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η ασθένεια εγκαθίσταται στον ζωικό πληθυσμό, όπου η αυξανόμενη επαφή με τον άνθρωπο καθιστά πιο πιθανό ότι η ασθένεια θα μεταπηδήσει στον άνθρωπο ως «ζωονοσογόνος» ασθένεια.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι περιοχές της Αρκτικής είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο εκκίνησης για μια πανδημία, καθώς η περιοχή έχει μικρή ιατρική υποδομή. Ήδη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ζωονοσογόνες ασθένειες όπως ο αιμορραγικός πυρετός Hantavirus και το παράσιτο Toxoplasma gondii έχουν εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή της Αρκτικής.