Το κομμάτι που λείπει: Όσα κρύβει η άγνωστη ιστορία μίας λακκούβας
Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα δρόμους και μία… λακκούβα ίσως να σας ακούγεται βαρετό αλλά όταν αυτή η φθορά του οδοστρώματος, προκαλεί δύο θανάτους τότε η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή. Όμως το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Άγγελου Τσάτση, προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ποιος φταίει.
Δύο αναβάτες μοτοσυκλέτας έχασαν την ζωή τους στη Θεσσαλονίκη στο ίδιο σημείο, σε μια λακκούβα. Ήταν 27 και 35 χρονών. Σκοτώθηκαν και οι δύο στο ίδιο σημείο, (Εγνατία και Βενιζέλου το 2009) μέσα σε έναν μήνα. Δεκαοχτώ πρόσωπα απαντούν στο απλό ερώτημα «γιατί δεν κάνουμε τελικά αυτά που πρέπει;» Τελικά μία λακκούβα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν των ελληνικών δρόμων, κρύβει πολλά.
Ένα αφιέρωμα σε δρόμους δεν μπορεί να αφήσει έξω και τα προβλήματα τους. Φθορές, κακοτεχνίες, ζημιές και δυστυχώς θάνατοι. Ο Άγγελος Τσάτσης με το ντοκιμαντέρ: «Το κομμάτι που λείπει», το οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει το πρόβλημα
Όμως τι αφορά το Ντοκιμαντέρ αυτό;
Καλύτερος να απαντήσει στην ερώτηση είναι φυσικά ο δημιουργούς του κος Άγγελος Τσάτσης: «Το κομμάτι που λείπει» πραγματεύεται την κατάσταση των Ελληνικών δρόμων στον Αστικό ιστό, πως δηλαδή είναι οι δρόμοι στις πόλεις που ζούμε και κινούμαστε ως πεζοί, οδηγοί (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ποδηλάτων).
Για τον Άγγελο Τσάτση το θέμα ήταν απλό και καθημερινό, αφού μένει στην Κυψέλη και είναι οδηγός δικύκλου. «Νιώθω ότι οδηγώ σε βομβαρδισμένη περιοχή. Ο κίνδυνος και η δυσκολία οδήγησης στους αστικούς δρόμους είναι κάτι δεδομένο. Οι ανωμαλίες στους δρόμους είναι μια συνήθης κατάσταση. Ακόμα και μετά από αποκατάσταση ζημιάς, ή και ασφαλτόστρωση πολύ γρήγορα και πάλι βλέπω τα ίδια στους δρόμους. Αυτά τα ερωτήματα ήταν τα βασικά για την αρχή της έρευνας για το ντοκιμαντέρ».
Το περιστατικό
«Σέ κάποια στιγμή της έρευνας» λέει ο Άγγελος Τσάτσης, «βρέθηκα με το τηλέφωνο μιας γυναίκας που έμαθα ότι είχε χάσει τον αδερφό της πριν κάποια χρόνια σε τροχαίο ατύχημα στην Θεσσαλονίκη όταν οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του έχασε τον έλεγχο πέφτοντας σε μια λακκούβα. Στην πρώτη επικοινωνία μαζί της έμαθα ότι στο ίδιο σημείο του δρόμου κάποιες εβδομάδες πριν το δυστύχημα του αδερφού της ένας ακόμα νέος άνθρωπος είχε χάσει την ζωή του, στην ίδια λακκούβα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάπου εκεί κατάλαβα τι συμβαίνει.
Οι πρωταγωνιστές
Εκτός από την… λακκούβα στο «Κομμάτι που λείπει» πρωταγωνιστούν οι δύο γυναίκες με το ίδιο όνομα -Χρυσάνθη- που έχασαν στο ίδιο σημείο τα αδέρφια τους και μαζί ακολουθούν έναν επίπονο δικαστικό αγώνα, δύο γυναίκες που η κατάσταση αυτή τις έφερε τόσο κοντά που έγιναν οικογένεια.
Δίπλα τους μιλούν πολλοί χρήστες του οδικού δικτύου: Αναβάτες ,μοτοσυκλετών, ηλεκτρικών πατινιών, ποδηλάτων. Ένας διανομέας που δουλεύει στον δρόμο 8-10 ώρες την ημέρα, ένας ορθοπεδικός χειρουργός (ειδικεύεται σε τραύματα σπονδυλικής στήλης) και το τι αυτός γνωρίζει για την υγεία των επαγγελματιών οδηγών επαγγελματίες χρήστες του δρόμου. Από το ντοκιμαντέρ δεν λείπει η οπτική και η γνώση ενός καθηγητή Οδοποιίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η άποψη ενός ανθρώπου που ελέγχει την ποιότητα του οδοστρώματος, η άποψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Τέλος βλέπουμε την κατάσταση από τη ματιά ενός ασφαλιστικού συμβούλου για τα τροχαία ατυχήματα από κακοτεχνίες, την εμπειρία ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ και φυσικά την άποψη μιας Νομικού που ασχολείται με τροχαία ατυχήματα και ζει καθημερινά υποθέσεις κακοτεχνίας μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Φυσικά υπάρχει και η άποψη της πολιτείας για το φαινόμενο αστικός δρόμος από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου.
Το φιλμ παρουσιάζει και την προσπάθεια του πρώην Δημάρχου Καλαμαριάς που με την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης του, όπως και αυτή μιας ασφαλιστικής εταιρείας που τα βράδια βγάζει στους δρόμους ένα κινητό συνεργείο και προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, δηλαδή ; λακκούβες.
Το… όχημα βέβαια για όλα αυτά ήταν η τραγική Ιστορία της Χρυσάνθης Λούλου και της Χρυσάνθης Τουρτουρή που 15 χρόνια τώρα ζουν με την ελπίδα της δικαίωσης από τα Ελληνικά δικαστήρια.
Κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ο Άγγελος Τσάτσης δεν δυσκολεύτηκε από κάτι αλλά ούτε βρήκε κάποια εμπόδια. «Πάντα κάποιοι δεν θέλουν να μιλήσουν για κάποια θέματα αλλά η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκα ήταν θετικοί» είπε.
Άλλαξε κάτι;
«Αν άλλαξε κάτι; Δεν αλλάζουν εύκολα οι καταστάσεις επειδή κάποιος είπε μια ιστορία. Το ταξίδι του ντοκιμαντέρ «Το κομμάτι που λείπει» τώρα ξεκίνησε, πιστεύω πως έχει αρκετες προβολές ακόμα σε όλο τον κόσμο, και οι προβολές φέρνουν συζητήσεις και οι συζητήσεις κουνάνε τα λιμνάζοντα νερά.
Ποιοι βοήθησαν; Για τον Άγγελο Τσάτση: «Το κομμάτι που λείπει» δεν θα είχε γίνει ταινία αν δυο άνθρωποι, ο Θοδωρής Φάκος και ο Βασίλης Λάγιος δεν βοηθούσαν πολύ. Αφού είχα φτάσει σε ένα πολύ καλό στάδιο της έρευνας και ήξερα ότι έχω μια ιστορία να πω, τους ανακοίνωσα ότι θα κάνω ένα Ντοκιμαντέρ με θέμα την κατάσταση των δρόμων στον αστικό ιστό. Αυτό που μου είπαν ήταν : "Πάμε. Πότε γράφουμε; Επίσης ταινία χωρίς μουσική δεν γίνεται, και ο θαυματουργός νέος Κωνσταντίνος Νικογιάννης έγραψε την μουσική