Το καλάθι της ΔΕΘ: Ποιες αλλαγές σε εισοδήματα και φορολογία μελετά η κυβέρνηση
Συνταξιούχοι και εποχικά εργαζόμενοι βρίσκονται στο κέντρο των οικονομικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη από το βήμα της ΔΕΘ.
Μπορεί τα νέα τεκμήρια εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες να έφεραν πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο, ωστόσο η «γκρίνια» μιας μεγάλης ομάδας φορολογούμενων αλλά και ψηφοφόρων πάντα μπαίνει στο ζύγι της πολιτικής. Ενόψει ΔΕΘ η κυβέρνηση μελετά πώς θα ισορροπήσει τη ζυγαριά. Από τη μία πλευρά είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ναι μεν στην συντριπτική πλειοψηφία αποδέχθηκαν ασμένως το νέο τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων.
Από την άλλη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που παραμένουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, θα πρέπει κάπως να ικανοποιηθούν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνουν άπαντες ικανοποιημένοι από τα όσα ανακοινώσει ή δεν ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για πολύ στοχευμένες και περιορισμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά και το χρονοδιάγραμμα πρόωρης εξόφλησης δόσεων του εξωτερικού δανεισμού.
Σύμφωνα με το Mega, οι συνταξιούχοι και οι εποχικά εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο κέντρο των οικονομικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη από το βήμα της ΔΕΘ.
Σχετικά με το επίδομα της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, στο οποίο αναμένονται αλλαγές, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, σημείωσε ότι «το επίδομα αυτό θα δοθεί σε 650.000 περίπου συνταξιούχους οι οποίοι δε θα πάρουν αύξηση το 2025 επειδή έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά. Ταυτόχρονα, η ίδια ομάδα αλλά και συνταξιούχοι με μικρότερη σύνταξη θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας, 100 – 200 ευρώ, η οποία θα δοθεί και στους ευάλωτους περί τον μήνα Δεκέμβριο».
Αλλαγές αναμένονται και στο επίδομα ανεργίας
«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον κυβερνητικό να αλλάξει το επίδομα ανεργίας των απασχολούμενων, θα δοθεί ανάλογα των ημερών ασφάλισης που θα κάνει κάποιος εποχικός στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτός που επιδοτείται στον χώρο του τουρισμού πολύ γρήγορα βγαίνει στην ανεργία και πολύ αργεί να βρει δουλειά διότι η τουριστική περίοδος δεν είναι ίδια».
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο: «Θα κοιτάξει η κυβέρνηση να φτιάξει ένα επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς ανάλογα με τις μέρες ασφάλισης και εργασίας μέσα στον κλάδο».
«Αυτήν την στιγμή για 4 μήνες εργασίας, παίρνεις τρεις μήνες και 5 μέρες ανεργίας. Αυτό είναι οριζόντιο σε όλη τη χώρα. Το επίδομα ανεργίας είναι κάτι το οποίο θα μεταρρυθμιστεί, είναι και μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να απλουστευτεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό», λέει από την πλευρά του ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Τι θα γίνει με τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών – Εξετάζονται αλλαγές
Η αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και η καθιέρωση του τεκμαρτού εισοδήματος είχε θετικό αντίκτυπο στον κρατικό κορβανά, καθώς υπήρξε μεγαλύτερη ροή φορολογητέου εισοδήματος. Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι ποινή επί δικαίων και αδίκων, ωστόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
Τα τεκμαρτά εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων «φουσκώνουν» από μια σειρά ανελαστικών δαπανών, όπως η μισθοδοσία. Μεγαλύτερη μισθοδοτική δαπάνη, δηλαδή αυξήσεις σε μισθούς προσωπικού σημαίνουν -με τα σημερινά δεδομένα- αύξηση φορολογίας. Για αυτό η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μελετούν τρόπους ώστε να αποσυνδεθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων από το τεκμαρτό εισόδημα.
Επίσης μελετάται να θεσμοθετηθεί προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος από τα ενοίκια, τους τόκους καταθέσεων και την υπεραξία χρηματοπιστωτικών προϊόντων, τη στιγμή που μέχρι τώρα ως πηγές εισοδήματος λαμβάνονταν μόνο οι μισθοί, οι συντάξεις και οι αγροτικές δραστηριότητες.