Έρευνα: «Καμπανάκι» για επικίνδυνες τοξικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για επιβολή περιορισμών στους αρωματικούς ατμούς.
Οι χημικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικές όταν θερμαίνονται, σημειώνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας στο Δουβλίνο (RCSI) και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η έρευνα εντόπισε σε 180 γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου, 127 «έντονα τοξικές» χημικές ουσίες, 153 «κινδύνους για την υγεία» και 225 «ερεθιστικές ουσίες».
Είναι γνωστό ότι οι συσκευές ατμίσματος θερμαίνουν ένα υγρό άρωμα σε υψηλές θερμοκρασίες για να σχηματίσουν ένα αεροζόλ, το οποίο στη συνέχεια εισπνέεται. Περιέχουν χημικές ουσίες όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη και αρώματα, αναμεμειγμένα μεταξύ τους σε διάφορες ποσότητες.
Όπως αναφέρει ο Guardian, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένοι ατμοί με γεύση φρούτων -όπως η φράουλα, το πεπόνι και το μύρτιλο- ενδέχεται να παράγουν επικίνδυνες ενώσεις που ονομάζονται πτητικά καρβονύλια λόγω αυτής της διαδικασίας θέρμανσης.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τη χημική σύνθεση 180 γεύσεων ατμού και να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο αποσυντίθενται αυτές οι γεύσεις όταν θερμαίνονται.
Σχεδόν κάθε γεύση που ερευνήθηκε, έδειξε τουλάχιστον ένα προϊόν που ταξινομήθηκε ως κίνδυνος για την υγεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν περισσότερα. Οι τοξίνες συσχετίστηκαν με ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη και με άλλα που δεν περιείχαν.
Ανάγκη για περιορισμούς και κανόνες
Η ερευνητική ομάδα από το RCSI, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουν τα 4,5 εκατομμύρια ατμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο» και μια επείγουσα ανάγκη για «ενισχυμένους περιορισμούς» στις γεύσεις, αλλά και για επιβολή κανόνων όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία από το άτμισμα, ειδικά στους νέους.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συνέπειες των αρωματικών ατμών στην υγεία «πριν να είναι πολύ αργά», σημείωσε ο Donal O'Shea, καθηγητής χημείας στο RCSI και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
«Χωρίς ολοκληρωμένη ρύθμιση, τη στιγμή που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους εθισμούς στη νικοτίνη των ηλικιωμένων καπνιστών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς νέων προβλημάτων υγείας στις νεότερες γενιές», αναφέρει.
Από την πλευρά του, ο John Dunne, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Ηλεκτρονικών Τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η επιστήμη για το άτμισμα είναι πολύ σαφής, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα. Κάθε χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο άτμισμα ηλεκτρονικών υγρών στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχεται αυστηρά, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης χημικών ουσιών όταν θερμαίνεται, και εγκρίνεται για χρήση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο εάν κριθεί ασφαλές».