Το ιικό φορτίο +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα τρομάζει την επιτροπή που συνεδριάζει την Τετάρτη
Οι αυξητικές τάσεις που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στο ιικό φορτίο των λυμάτων προβληματίζουν τους ειδικούς, με την παράταση των μέτρων να είναι το επικρατέστερο σενάριο. Την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου συνεδριάζει η επιτροπή αναφορικά με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί -έως την Κυριακή 24 Ιανουαρίου- για τον κορονοϊό τα περισσότερα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε αυτή τη κατεύθυνση. Της παράτασης των μέτρων.
Xαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, 18 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.340 κρούσματα, 106 νεκρούς και 673 διασωληνωμένους.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επιστήμονες, που αναμένεται να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αν και ικανοποιημένοι από την τάση αποκλιμάκωσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν δείχνουν να «βιάζονται» να προχωρήσουν στη χαλάρωση των μέτρων. Και αυτό γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.
Ενδεικτικό είναι πως τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει αριθμούς θανάτων που προβληματίζουν ενώ και οι διασωληνωμένοι είναι σε υψηλά επίπεδα.
Προβληματισμός για Βόλο και Πάτρα
Aυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα. Αύξηση παρουσίασαν το Ηράκλειο 118%, τα Χανιά 50%, το Ρέθυμνο 239%, ο Αγιος Νικόλαος 113% και η Αλεξανδρούπολη 35%.
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%). Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).
«Μήλον της έριδος» η μουσική στην εστίαση
Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στην αυριανή σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση. Αν και το θέμα εκ πρώτης φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
«Θα σταθμίσουμε τα μεγέθη της πανδημίας και θα αποφασίσουμε»
Σημειώνεται ότι στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίηση τους παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.
Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».
Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα» που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις. «Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.
Βατόπουλος: Εξηγεί γιατί έχουμε τόσους νεκρούς
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
ΠΟΥ: Επικίνδυνος ο κορoνοϊός ακόμα κι όταν εξελιχθεί σε ενδημική μορφή
Το γεγονός και μόνον ότι η πανδημία της Covid-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.