To γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις της Αθήνας
Την ώρα που το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έχει προορισμό τη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Αττάλειας σε μια περιοχή που ευρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να προκαλέσει την Ελλάδα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σε μια αναφορά -κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης- ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα ανησυχεί για τις έρευνες του «Αμπντουλαχμίντ Χαν».
Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα ήταν «ανήσυχη» για το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε το νέο πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σχετικά με υδρογονάνθρακες.
«Βγάλαμε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν». από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας και η Ελλάδα ήταν πολύ ανήσυχη και αναρωτιόταν "Τι κάνει ο Ερντογάν;" Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα, ο Ερντογάν κάνει το καθήκον του» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια τελετής εγκαινίων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ισχυρή με τα τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα και τα δύο πλοία σεισμικής έρευνας.
Ως μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έφτασε στον πρώτο του προορισμό, στο Yorukler-1 ανοιχτά της Αττάλειας.
Το γεωτρύπανο, που θεωρείται το ισχυρότερο από τον σημερινό στόλο των τεσσάρων της χώρας, θα ανοίξει εξερευνητικά πηγάδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλα πλοία, τα Yavuz και Kanuni, θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Από τη στιγμή που θα εξάγουμε το φυσικό αέριο, θα δείτε πώς αλλάζει ο καιρός σε ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Ερντογάν.
Οι εκτιμήσεις της Αθήνας
Η έξοδος του Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι στιγμής προσεγγίσει περισσότερο τις πτυχές του καλού σεναρίου, που είχε μεταξύ άλλων, επεξεργαστεί η Αθήνα.
Στην αρχική εικόνα που σχηματοποιείται με βάση την αρχική ρότα, που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαράξει στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, ναι μεν δεν επιφέρει κανενός είδους εφησυχασμό, αλλά εντοπίζονται ορισμένα δείγματα που κρίνεται ότι έχουν θετική απόχρωση.
Ειδικότερα, η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να στείλει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», με βάση τη Navtex που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μια περιοχή που ευρίσκεται όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ταυτοχρόνως, οι συντεταγμένες στο θαλάσσιο τμήμα που έχει δεσμευτεί για τις γεωτρήσεις αφήνουν – προσώρας- καθαρά εκτός του πεδίου των ερευνών την Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με την ανάλυση της Αθήνας, θεωρείται ότι στην παρούσα φάση-μαρτυρά την πρόθεση Ερντογάν Τούρκου Προέδρου να μην δημιουργήσει την αντανάκλαση της ρητορικής έντασης σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Επιπλέον, γνώστες της ίδιας αξιολόγησης, επισήμαιναν ότι στη ναυτική οδηγία που έχει εκδοθεί για τον πλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που προστίθεται στον κατάλογο της θετικής αποτίμησης αυτών των πρώτων ωρών. Πρόκειται για την μεγάλη χρονική ισχύ της Navtex, η οποία εκτείνεται έως τον προσεχή Οκτώβριο.
Συνιστά, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, μια διαφοροποίηση σε σχέση με τη στρατηγική που η Άγκυρα ακολούθησε στο πρόσφατο κεφάλαιο της κρίσης, από την οποία διήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το καλοκαίρι του 2020. Σε εκείνη την περίοδο, όπως αναφέρεται, οι επιτελείς του Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσαν στην εκπομπή Navtex μικρότερης χρονικής διάρκειας και στην διαδοχική ανανέωση τους, «παίζοντας με τον ροοστάτη της έντασης». Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η τακτική δεν επιτρέπει την επικράτηση κανενός είδους εφησυχασμού, καθώς είναι προφανές, ότι μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Για την Αθήνα είναι σημαντική και η εκφορά στις αναφορές, που διέτρεξαν την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην φιέστα που οργανώθηκε για τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν». Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου σαφώς και δεν ήταν ήπια. Άλλωστε, δεν έλειψε το ρητορικό ξεστράτισμα που συνδέεται ευθέως με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.
«To Αμπντουλχαμίτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα, στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε, γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση όμως η ομιλία του δεν διέλαβε, όπως αποτιμούν στην ελληνική πλευρά, την ακραία εκδοχή που αναμενόταν για την συγκεκριμένη περίσταση.
Συμπερασματικά, η ελληνική πλευρά θεωρεί, ότι επί του παρόντος οι τωρινές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αντανακλούν και τα περιθώρια που του έχουν αφήσει τόσο οι διπλωματικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί, αλλά και συνολικά η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.