Το «καταραμένο» Άιμπροξ - Το γήπεδο που λησμονείται για τις ψυχές που... χάθηκαν
Το ποδόσφαιρο είναι η ημέρα χαράς, η ημέρα που ψάχνεις μέσα στην εβδομάδα, που αδημονείς να έρθει πως και πως, για να φύγεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να ζήσεις. Είναι αυτό το κάτι που σε κρατάει. Η ελπίδα, για να νιώσεις χαρούμενος. Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχουν πάντα καλά, ή για να το θέσουμε καλύτερα μέσα στο «ονειρικό» πάντα θα υπάρχει κάτι που θα το επισκιάζει. Κάτι που θα αμαυρώνει, έστω μια πλευρά του. Έτσι πάει.
Το γήπεδο της Ρέιντζερς της Γλασκώβης, έμελλε μοιραία να γίνει ένα από αυτό. Οι χαρές των φιλάθλων έχουν γεμίσει το γήπεδο εν ονόματι «Άιμπροξ» αλλά οι τραγωδίες είναι τόσες πολλές που για πάντα θα μένουν ανεξίτηλες. Ήταν γραμμένο από την μοίρα αυτό το γήπεδο να λησμονείτε για εκείνα τα γεγονότα, που δεν θέλεις ούτε να τα σκέφτεσαι ούτε καν να σου περνάν από το μυαλό, και όχι για τα γέλια, τις χαρές, για εκείνα που θα έπρεπε να έρχονται στο νου για οποιοδήποτε αθλητικό δρώμενο, που ενώνει και δεν... χωρίζει.
Η αρχή της Μαύρης Ιστορίας του.... βιβλίου
Το στάδιο «Άιμπροξ» η έδρα του μεγαλύτερου συλλόγου της Σκωτίας, της Ρέιντζερς, έχει ένα.... κουβάρι μιας ιστορίας τραγικής. Όλα έμελλε να ξεκινήσουν, μια ημέρα σαν και σήμερα (5/4) αλλά πριν από κάτι περισσότερο από έναν αιώνα. Το 1902, το Βρετανικό ντέρμπι ανάμεσα στην Σκωτία και την Αγγλία, στιγματίστηκε για πάντα ως ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, που κατέληξε σε τραγωδία, 25 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 500, τραυματίστηκαν σοβαρά. Πώς; Το πίσω μέρος της κερκίδας, του γηπέδου, είχε επιβαρυνθεί λόγω μιας πολύς δυνατής βροχόπτωσης την προηγούμενη νύχτα, και έγινε τραγικά το τελευταίο σημείο ζωής τόσων ανθρώπων, ενώ παράλληλα και η αρχή, της τραγικής ακόλουθης ιστορίας.
Το πλήθος κόσμου όπου βρισκόταν στις κερκίδες εκείνοι την νύχτα υπολογίζεται στα 70.000 άτομα. Άτομα που μπροστά στα μάτια τους ξετυλίχθηκε η πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής τους! Οι αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της «μαύρης» ημέρας θυμούνται να ακούγονται ουρλιαχτά, να ζητούν βοήθεια, και τον κόσμο να λιποθυμάει από το σοκ. Ο αγώνας διεκόπη για 20 λεπτά, οι ποδοσφαιριστές εκατέρωθεν ομάδας, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της αστυνομικής αρχής συνέχισαν τον αγώνα για φόβους γενικευμένης σύρραξης. Αυτό ήταν και το πρώτο σοκ, η μοίρα όμως είχε προκαθορίσει και χειρότερα.
Η Τραγωδία... ορόσημο
Κάποια χρόνια μετά, το 1971, μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία ξανά στο ίδιο γήπεδο της Γλασκώβης, πήρε σάρκα και οστά και εξιστορείται στα χρονικά ως η «Τραγωδία του Άιμπροξ». Παιχνίδι γιορτής για την Σκωτία με το τοπικό ντέρμπι να αναμενόταν να ξεκινήσει, το λεγόμενο «Old Firm». Πλήθος κόσμου, πάνω από 80.000 άτομα, είχαν πάρει θέση για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Σέλτικ με την Ρέιντζερς. Η γηπεδούχος βρισκόταν πίσω στο σκορ με γκολ που δέχθηκε στο 90', η ισοφάριση όμως ήρθε στην εκπνοή και ο ενθουσιασμός μεγάλος. Πάνω στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων ήρθε και το πρώτο σημάδι της τραγωδίας, που μέτρησε 66 θανάτους.
Το χρονικό του πολύνεκρου δυστυχήματος σύμφωνα με μια θεωρία, ξεκίνησε όταν μερίδα πολλών οπαδών είχαν αρχίσει να κατευθύνονται προς την έξοδο, με αποτέλεσμα όταν άκουσαν το γκολ της ισοφάρισης και τις ζητοκραυγές να γυρνούν πίσω, αλλά να βρίσκουν μπροστά τους πλήθος κόσμου, πηγαίνοντας κόντρα στην ροή, είχε αποτέλεσμα να ποδοπατούνται μέχρι θανάτου.
Η μοναδική γυναίκα που χάθηκε ήταν η Μάργκαρετ Φέργκιουσον, 18 ετών, ενώ το μικρότερο παιδί, ήταν ο Νάιτζελ Πάτρικ Πικάπ από το Λίβερπουλ, μόλις 9 ετών. Οι περισσότεροι θάνατοι διαπιστώθηκε πως προήλθαν από ασφυξία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν και πάνω από 200 τραυματισμοί φιλάθλων.
Τραγωδίες, που τον κατέστησαν «καταραμένο»
Οι 91 θάνατοι, δεν είναι οι μόνοι. Στα χρονικά το γήπεδο εξακολουθεί να μετράει θλιβερά γεγονότα. Τον Σεπτέμβριο του 1961, είχαν βρει τραγικό θάνατο δύο νέοι λόγω συνωστισμού, μην έχοντας να κινηθούν προς κάποια κατεύθυνση λόγω της μικρής διάστασης που είχαν οι σκάλες σε συνδυασμό με το υπέρογκο πλήθος κόσμου.
Το 1967 είχαν τραυματιστεί οκτώ για τον ίδιο λόγο. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1931, ο 22χρονος γκολκίπερ της Σέλτικ, Τζον Τόμσον, γνώρισε τραγικό θάνατο σε σύγκρουση που είχε με αντίπαλο σε στιγμή διεκδίκησης της μπάλας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, και κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί σε μια επέμβαση υψηλού κινδύνου, δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε, και έγινε ένας ακόμη που το νήμα της ζωής του κόβεται στο «Άιμπροξ».
Μνήμες και Αλλαγές
Η συγκεκριμένη «Τραγωδία του Άιμπροξ» ήταν τότε η μεγαλύτερη μέχρι να γίνει εκείνη του «Χίλσμπορο», όπου ήταν και η αφορμή για την έκδοση, του πρώτου Οδηγού για την ασφάλεια των γηπέδων το 1973. Η χωρητικότητα του μειώθηκε σημαντικά, εκεί όπου βρισκόταν στις 80.000 θέσεις, η ανακατασκευή που πραγματοποιήθηκε το μίκρυνε αισθητά, ενδεικτικά 44.000 θέσεις.
Στο γήπεδο υπάρχει πάντα το μνημείο που θυμίζει σε όλους τις, λίγες από τις τεράστιες απώλειες που το έχουν... στοιχειώσει. Μετά το 1995, οι εκδηλώσεις προς το πρόσωπο των θυμάτων είναι πολλές. Στα 30 χρόνια της εν λόγω μεγάλης «Τραγωδίας του «Άιμπροξ» έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός νέου μνημείου όπου αναγράφονται, όλα τα ονόματα των εκλιπών και στις 3 τραγωδίες που συνέβησαν!
Ευαγγελία Φάκα